Těhotná žena nesmí hladit kočky a nemá menstruaci. Jaké další mýty a polopravdy jsou mezi lidmi rozšířeny?

Mýtů a polopravd je mezi lidmi rozšířeno skutečně hodně. Kterým jste donedávna věřili i vy?
Zdroj: Pixabay.com
Těhotná rozhodně nemusí jíst za dva.Existuje malé procento žen, které menstruují i během prvního trimestru.Těhotenství ve skutečnosti trvá v průměru 40 týdnů.To, jak sedíte, nemá vůbec nic společného s otočením miminka.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jakmile se vaše okolí dozví, že jste v očekávání, budete to mít krapet složitější. Denně budete potkávat lidi, kteří vám chtějí sáhnout na břicho a najde se i spousta chytrolínů a radílků, kteří budou zaručeně vědět, co můžete a nemůžete během těhotenství dělat a jíst. Někdy to mohou být užitečné rady, ale většinou jsou to jen zažité nesmysly. Nenechte se tedy už od nich zviklat a přečtěte si pravdu!

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 10. 07. 2018 10:09

1. Těhotná musí jíst za dva

Na tohle velký pozor! Můžete si zadělat na pořádnou nadváhu. Neměla byste se samozřejmě trápit hlady, ale ani nezdravě přejídat. Jezte s mírou a hlavně zdravě.

2. Nesmíte hladit kočky, škodí dítěti

Kočky samy o sobě vás ani plod ohrozit nedokáží. Problém může nastat v případě, že jste alergická na kočičí srst. Dalším rizikem je nebezpečná toxoplazmóza, kterou mohou kočky přenášet. Ta může v krajním případě způsobit potrat nebo předčasný porod. Pokud jde ale o vašeho domácího mazlíčka a vyvarujete se kontaktu s exkrementy, možnost nákazy je téměř nulová.

3. Těhotná žena nemá menstruaci

Je pravda, že velké procento žen menstruaci během těhotenství opravdu nemá. Její vynechání je také prvním indikátorem toho, že se něco děje. Ale existuje malé procento žen, které menstruují i během prvního trimestru, jedná se o tzv. falešnou menstruaci a jsou případy, kdy ženy dokonce menstruovaly celé těhotenství!

4. Těhotenství trvá 9 měsíců

Učíme se to už ve škole, ale není to zcela pravda. Těhotenství ve skutečnosti trvá v průměru 40 týdnů. Miminka se rodí od 38. do 42. týdne těhotenství. Nepomůže vám v přesném výpočtu ani když víte přesné datum a čas početí. Každý porod je zcela individuální. Nechme se tedy překvapit.

5. Nesmíte sedět s překříženýma nohama, dítě se narodí nohama napřed

Další zažitý mýtus. To, jak sedíte, nemá vůbec nic společného s otočením miminka. To se v bříšku otáčí obráceně například kvůli abnormálnímu tvaru dělohy. Ale je pravdou, že sed s nohou přes nohu neprospívá vašemu oběhovému systému, zhoršuje křečové žíly a otoky dolních končetin.

6. Ani kapku alkoholu

To také není zcela pravda. Alkohol v malé míře dítěti neublíží. Nesmí se to s ním ovšem přehánět! Jedna sklenička červeného denně ale prokazatelně miminku neuškodí.

7. Těhotná má zakázáno létání

To není vůbec pravda! Létání dítěti nikterak neuškodí. V pokročilém stádiu těhotenství je dobré poradit se se svým lékařem.  

8. Začátek těhotenství je nejrizikovější. Musíte ležet

Je pravdou, že do třetího měsíce je nejvyšší procento samovolného potratu. Ale žena sama to ovlivnit nemůže. Proležet tedy první tři měsíce v posteli nic nevyřeší. Opatrnosti jistě není nazbyt, ale nic se nemá přehánět. Když plod první tři krizové měsíce přežije, je velká šance, že vydrží až do konce těhotenství.

9. Stres během těhotenství škodí miminku

Podle nejnovějších výzkumů je určitá hladina stresu během těhotenství pro dítě naopak prospěšná. Má pozitivní vliv na vývoj centrálního nervového systému dítěte a urychluje jeho vývoj. Je prokázáno, že děti matek vystavených stresu, zvládají už ve dvou týdnech života to, co jiné děti až v měsíci věku. Prokazatelné jsou i lepší výsledky ve vývoji motoriky.

10. Po císařském řezu už nelze rodit přirozeně

Tento mýtus jste již určitě slyšeli. Jestliže čekáte druhé dítě a první šlo císařem, nemusí to tak být pravidlem i u druhého. Pokud porod probíhá, jak má, nemusí k císařskému řezu dojít.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články