Partner je poslední dobou chladný. Znamená to předzvěst konce?

Těchto sedm otázek by vám mělo napovědět.
Zdroj: Pexels.com

Jako by v něm zavládl chlad. Poslední týdny, měsíce je odtažitý a vždy má něco důležitého, když se mu snažíte nějakým způsobem přiblížit. Jako by vás ignoroval…

Jana Jánská
Jana Jánská 23. 11. 2017 15:00

Tento stav může pěkně bolet. S partnerem vás pojí mnoho krásných zážitků i těžkostí, které jste za ta léta společně překonali. Pořád si uvědomujete jeho cenné kvality. Nechcete ho ztratit.

Jenže ani pokus o řešení toho, co vnitřně prožíváte, nedopadl. Od vaší konverzace se nic nezměnilo – partner je spokojený s tím, jak váš vztah „klape“.

Pokud se v této situaci poznáváte a nechcete házet flintu do žita, zkuste jeho změně chování přijít na kloub zodpovězením na tyto otázky:

1. Kdy se jeho netečnost objevila poprvé?

Zkuste se vrátit do chvíle, kdy jste pocit odstrčení zažila poprvé. Vzpomínáte na konkrétní moment? Nebo se jeho nezájem začal projevovat postupně?

2. Co odtažitost zapříčinilo?

Možná si vybavujete chvíli, od které to šlo s jeho zájmem vůči vám z kopce. Možná jeho odtažitost začala gradovat od chvíle, kdy se proměnilo vaše chování či jednání. Nebo do jeho života vstoupila událost, po níž vzájemné sympatie ochladly?

3. Jak jste v danou chvíli reagovala?

Chopila jste se iniciativy a snažila se neurčitou situaci objasnit? Vysvětlili jste si ji oba správně, nebo si dosud nejste jistá tím, jak měla vyznít? Posviťte si na nevyřešené záležitosti.

4. Co se bude dít, pokud se nic nezmění?

Někdy máme tendence vidět katastrofické scénáře tam, kde jsou nesmyslně přemrštěné. Některé naše pocity, dojmy námi rezonují víc, než jaké ve skutečnosti jsou. Není tak partnerova chladnost jen přechodným stavem, který odezní? Nebo světlo na konci tunelu ne a ne zahlédnout?

5. Můžete na změně zapracovat samy?

Ještě jednou se vraťte do chvíle, která podle vás neobvyklé chování odstartovala. Vzpomenete si na nějaké připomínky, které měl partner vůči vašemu vztahu? Vláčí se s vaším společným životem nějaké záležitosti, které vždycky skončí „pod kobercem“? Je něco, co ho frustruje, a vy to můžete změnit?

Někdy se vyplatí zamést před vlastním prahem, a to v tom nejlepším slova smyslu. Díky tomu se věci dají do pohybu – a mnohé nejistoty začnou odeznívat. Jste ochotná na sobě pracovat? Nebo se změnou přijdou oběti, které je vám zatěžko obětovat?

6. Kdo vám se změnou může pomoct?

Jednoznačně někdo, komu důvěřujete a nebojíte se mu otevřít. Nejistota ve vztahu patří k choulostivým událostem, jejichž řešení vyžaduje trpělivost, tolerantnost a odhodlání. Najít poslední zmíněné může být úplně to nejtěžší, neboť je třeba počítat s variantou, že se vám úsilí vložené do péče o vztah nijak nevrátí.

Mějte tak v zádech podporu. Takovou, co vám poskytne otevřenou náruč v momentech, kdy vám začnou docházet síly.

7. Máte chuť vydržet?

Nečekejte změnu po týdnu, možná ani po měsíci. Na vztazích, ať už manželství nebo soužití „na hromádce“, JE třeba tvrdě pracovat. Kdo není schopen toto obětovat, zřejmě mu za to nestojí buď vztah nebo partner samotný.

Připravte se na hru o trpělivost. A nezapomínejte na to, co vás s partnerem spojuje. Našla byste tytéž kvality jednoduše u někoho jiného?

V každém případě na řešení nepříjemných pocitů kolem vztahu nečekejte. Nebudete-li si vědět rady, jak problém uchopit, neváhejte požádat o radu psychologa.

Zdroj: Prevention

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články