Terapie hudbou: Pomůže vám zlepšit paměť, spánek i sportovní výkony

Naprosto přírodní lék v podobě poslouchání muziky doporučuje jedenáct tázaných z deseti.
Zdroj: Pixabay.com
Dopřejte si klidný spánek díky hudbě.Relaxační hudba vás uklidní, mozek se vypne a odpočine.Vaše sportovní výkony budou lepší a radost ze znásobí.Co je lepšího než vaše oblíbená skladba na parketu?+ 2 fotky+ 3 fotky

Hudbu při práci mnoho lidí považuje za rušivý element, který poutá vaši pozornost a vy se nesoustředíte. Podle posledních výzkumů je to ale nesmysl. Váš mozek plesá při příjmu zvukových vln, lépe se učíte, soustředíte a jste šťastnější.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 01. 09. 2018 08:02

Hormon, jenž se uvolňuje do vašeho těla při poslechu hudby, se nazývá dopamin. Jedná se o stejnou látku, která vás oblažuje při konzumaci jídla nebo provozování milostných hrátek.

Při zkoumání vlivu hudby na lidský mozek vědci zjistili, že ke štěstí stačí bohatě hudba čistě instrumentální – slova nejsou potřeba. Vaše tělo také registruje očekávanou oblíbenou pasáž, kdy je množství dopaminu ještě větší než obvykle.


Klasická hudba vám pomůže se soustředit na učení, psaní nebo jakoukoliv jinou tvůrčí práci (i když si lámete hlavu s milostným dopisem – dnes tedy už spíš zprávou na messengeru).

Jestliže nemůžete spát, nebo spát můžete, ale chcete spát ještě lépe – dejte si hudební půlhodinku, než se zachumláte do peřin. Tóny by to měly být uklidňující, relaxační. Vzpomeňte si, když jste byla na masáži. Za mohutného kroužení rukou na vašich zádech se vám do uší linula libozvučná melodie a vy jste se po opuštění salonu cítila jako znovuzrozená.




Trochu rytmičtější tóny vám zase pomohou dosáhnout lepších výsledků ve sportu. Když jdete běhat, zvolte druh hudby, která bude odpovídat vašemu tempu. Uvidíte, že se vám poběží mnohem radostněji, nebudete vnímat okolí a to, že jste nejspíš červená jako rajče, a kopec v parku vyběhnete jakoby nic. Skladba ještě není u konce a vy se rozmýšlíte, jestli si dát ještě kolečko? Jen do toho. Kombinace endorfinu, hormonu štěstí, který se vylučuje při běhu, a dopaminu, spuštěného hudbou, tedy zní jako dokonalý recept na euforii.


Hudba je lék. Vzpomeňte si, jak se vám rozzáří očka, když v rádiu slyšíte svou oblíbenou hitovku. Ještě více jásáte, když s kamarádkami vyrazíte na tancovačku a DJ se vám strefí do noty. To se pak tancuje úplně samo a kolikrát ani netušíte, jak jste na ten stůl vlastně vylezla.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články