Tíží vás mysl? Psychoterapeutka prozradila 6 tipů, jak porazit chorobné přemýšlení

Odlehčete své mysli ještě dnes.
Zdroj: Profimedia.cz

„Co jsem to jen včera řekl/a, musím teď před nimi vypadat jako idiot.“ „Měl/a jsem kývnout na ten předchozí byt.“ „Neměl/a jsem dávat výpověď v práci.“ Lítost, pochybnosti, nejistota, výčitky a neustálá rekapitulace toho, co se stalo. Diagnóza? Chorobné přemýšlení. Nositele tíží mysl a mají pocit, že nikdy nemohou být doopravdy šťastní. A „léčba“ přitom existuje. Psychoterapeutka Amy Morin prozradila serveru Inc. 6 tipů na odlehčení mysli.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 16. 06. 2017 14:20

1. Zpozorněte, když se začnou ve vaší hlavě vířit myšlenky

Profimedia.cz

Někdy se myšlenky začnou řetězit, aniž si to uvědomujeme. A často filozofujeme o něčem, co nemůžeme ovlivnit ani změnit. Takové přemýšlení k ničemu nevede… a my ztrácíme čas. Připomeňte si to.

2. Zaměřte se na řešení problémů

Profimedia.cz

Myšlenky nic nezmění. Čin ale ano. Namísto utápění se v kolotoči myšlenek se zaměřte na to, jak byste s problémem mohli pohnout. Někdy samotný akt není třeba. Postačí změna postoje.

3. Kompromitujte své myšlenky

Profimedia.cz

Máme-li sklony k myšlenkovému pesimismu, náš mozek produkuje absolutně bizarní scénáře. Třeba že když nezůstaneme přes čas, zaškatulkují si nás jako lajdáky. Nebo že když zaspíme, šéf nás vyhodí a nás už nikam jinam nevezmou.

Krotit mysl může být někdy obtížnější, než se zdá. Ale jaké máme důkazy, že se věci vyvinou přesně podle našich představ? Nebojte se připustit, že vaše předpovědi byly až příliš černé.

4. Ale nepřestávejte přemýšlet úplně

Profimedia.cz

Pokud víme, že přemýšlením nic nezmůžeme, ztrácíme čas. Někdy ale není na škodu si problém nebo situaci přehrát znovu a připomenout si, co jsme udělali dobře a z čeho se můžeme poučit, abychom byli příště silnější.

Vyhraďte si denně zhruba 20 minut na rekapitulaci uplynulých hodin. Pokud se přistihnete ponořeni v myšlenkách v jiný čas, řekněte „stop“ a připomeňte si, že další „sezení“ máte až zítra. Koncentrace myšlení do jednoho úseku dne pomůže odlehčit mysli. A zabránit zbytečnému úniku energie.

5. Naučte se praktikovat „mindfulness“

Profimedia.cz

Neovlivníme minulost ani budoucnost. Naučit se žít v přítomnosti tak život značně usnadní.

Není snadné splynout s momentálními pohyby, pocity i děním kolem bez zbytečného přemýšlení. Tzv. „mindfulness“, tedy uvědomění, všímavost či bdělá pozornost, vyžaduje čas a cvik. Pokud se ji naučíte, pomůžete chorobné přemýšlení zmírnit.

6. Změňte činnost

Profimedia.cz

Čím víc se budete snažit přestat na věci myslet, tím víc se vám budou vtírat do mysli. Tlak nefunguje. Mnohem účinnější je změna aktivity.

Zacvičte si, zajděte za přáteli, vyrazte na koncert nebo si pusťte film. Pozornost se zaměří na jiné podněty a mozek si odpočine. Vybírejte relaxační činnosti. Nejenže rozptýlíte mysl, ale budete hýčkat sami sebe. Právě to potřebujete vy i vaše tělo a mysl nejvíc.

Zdroj: Inc./Business Insider

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články