Top 10 nejkrásnějších citátů Jana Wericha

Jan Werich
Zdroj: se souhlasem TV Nova

Jan Werich byl člověk, který se rodí jednou za sto let, a přitom měl tu smůlu, že se narodil do špatné doby. Nebyl jen geniálním hercem, člověkem, skladatelem a dramatikem, ale také velkým intelektuálem a filozofem. Pojďme se společně podívat, na jeho nejkrásnější a nejpravdivější citáty.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 30. 03. 2018 23:25

1.

Paměť je výsadou blbých. Chytrý nemá čas si pamatovat, chytrý musí vymýšlet.

2.

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

3.

Neříkej, že nemůžeš, když nechceš. Protože přijdou velmi brzy dnové, kdy to bude daleko horší: budeš pro změnu chtít a pak už nebudeš moci.

4.

Vždycky bylo, je, a já se domnívám, že i bude, na světě víc lidí hloupých a nevzdělaných, než chytrých a vzdělaných, i když chytrost a vzdělanost nejsou na sobě přímo závislé. Znám mnoho vzdělaných hlupáků.

5.

Odčinit nemůže nikdo nic. Mrtvého nevzbudíš, ztracená léta nevrátíš a probdělé noci strachu neobrátíš ve sladký spánek bezstarostnosti.

6.

Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada sice vaše problémy nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.

7.

Mít rád lidi a milovat lidi, to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí. Kdo myslí jenom na sebe, ochudí jiné o sebe, ochudí sebe o jiné, zakrní a zahyne.

8.

Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát. Ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou. Ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to se nevyvraždit.

9.

Umění je jako slunce, které se taky nikomu nevtírá. Když zatáhnete záclony a zavřete okenice, tak vám slunce do bytu neleze, jenomže je to vaše chyba, pane, že chcete žít potmě.

10.

Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v prdeli. Když jsem se ráno probudil, měl jsem ten pocit pořád. Asi neumím spát.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články