Top 5 nejlepších filmů podle knih Stephena Kinga

Král hororové litaruty Stephen King
Zdroj: zdroj: facebook

Stephena Kinga rozhodně nemusíme dlouho představovat. Tento světově uznávaný autor hororů a thrillerů je slavný po celém světě a může se jako jeden z mála spisovatelů honosit tím, že se velké procento jeho knih dostalo na plátna kin. V tom totiž drží rekord a zatím na světě nežije autor, který by ho trumfnul. A že má filmové trháky dokonce ověnčené Oscary.

Redaktor
Redaktor 24. 03. 2018 12:42

Stephen King děsí fanoušky po celém světě svou neuvěřitelnou fantazií už od roku 1973. Je to nejčtenější hororový autor současnosti a na kontě má několik desítek románů, povídek a novel. Je tedy autorem velice plodným. Některá jeho díla se stala legendou jak v knižní, tak filmové podobě. Zde je výčet těch vůbec nejlepších kousků.

1. místo – Vykoupení z věznice Shawshank

Podle Československé filmové databáze si tento film drží první místo v příčce top 200 nejlepších filmů. A film je to vskutku úžasný. Je natočen podle povídky Rita Hayworthová aneb vykoupení z věznice Shawshank. Příběh je pro Kinga netypický. Nejedná se o horor a nenajdeme v něm ani typické rysy, které z Kinga dělají Kinga. Příběh je neuvěřitelně silný a lidský a ukazuje, že ani v těch nejhorších chvílích není dobré ztrácet naději. Film byl nominovaný na 9 Oscarů, ale vzhledem k tomu, že ve stejný rok vyšel Forrest Gump, shrábl všechny zlaté sošky on. A to je dle žebříčku ČSFd na druhém místě hned po Shawshanku.

2. místo – Zelená míle

Patrně neexistuje nikdo, kdo by u tohoto neuvěřitelného filmu vydržel nebrečet. King se i zde ukazuje jako nejenom skvělý hororový tvůrce, ale také jako úžasný autor lidských dramat. Děj se opět odehrává ve vězení ve 30. letech 20. století a ukazuje život vězňů v celách smrti. Názorně a realisticky také odhaluje, jaké místo měli tenkrát černoši a jak rasisticky se k nim společnost chovala. Hlavní myšlenkou celého filmu je zázrak, který se může odehrát i na tom nejméně očekávaném místě na světě a může přijít od toho nejméně očekávaného člověka nebo tvora. Film byl nominován na šest zlatých sošek a příběh Johna Coffeyho nás dodnes nepřestává dojímat.

3. místo – Osvícení

Je to prý nejlépe natočený horor všech dob. Sám King ale říká, že se mu film absolutně nelíbí a v pozdějších letech si vydupal jeho televizní předělávku. Ta už ale nikoho nezajímá. Osvícení se stalo velkým kultem. Přes to všechno fanoušci vyčítají režisérovi obsazení Jacka Nicolsona do hlavní role. Jack totiž vypadá jako blázen už na začátku (kdy má být normální) a není tak vidět jeho plynulá proměna, která je skvěle popsaná v knize. Samotné natáčení bylo velkou zátěží pro herečku Shelley Duvall, která hrála manželku Nicolsona. Režisér Stanley Kubrick se z ní snažil dostat strach a beznaděj tak moc, že na ní byl celé natáčení neuvěřitelně protivný. Ponižoval ji před celým štábem a sprostě na ni řval. Izoloval ji od ostatních herců a opravdu ji velice psychicky trýznil. Jednu dobu dokonce tak moc, že se své kolegyně zastal i sám Nicolson. Po skončení natáčení raději Shelley nadobro s herectvím sekla.

4. místo – To

Slavný horor, na kterém King pracoval čtyři roky. Pojednává o dětském strachu a o děsivém a vraždícím klaunu jménem Pennywise. Jestli milujete děti, tak na tento horor zapomeňte, protože o ty tam jde především. Pennywise má dokonce reálný základ. V 70. letech byl dopaden muž jménem John Gacy, který chodil na dětské oslavy za klauna a zabil a znásilnil 33 dětí. Původní film je z roku 1990 a dnešního diváka už možná ani moc nevyděsí. Jinak je to u jeho nedávného requelu, který vznikl v roce 2017. Ten už strašidelný opravdu je. Hlavní roli v TO si zahrál Bill Skarsgård, ze kterého jde opravdu hrůza. Podle režiséra filmu to byl vůbec nejlepší adept na Pennywise, protože slintá, je šlachovitý, hubený a měří skoro dva metry. Do toho všeho ještě začne frkat, chrochtat a mluvit švédsky. A to je, dle režiséra, opravdu děsivé.

5. místo - Carrie 

Carrie je Kingovým literárním debutem. Příběh šikanované Carrie žijící s fanatickou matkou nepřestává děsit ani po letech. Nese velké poselství a pravdu o tom, že jednoho dne číše trpělivosti přeteče každému a že není radno si zahrávat s ohněm.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články