Trpíte zácpou? Máme pro vás pár babských rad, které vám uleví

Se zácpou se dá bojovat
Zdroj: zdroj: pixabay

Zácpa nás překvapí alespoň minimálně jednou v životě. Každý s ní máme zkušenost. Zácpa rozhodně není příjemná a může mít mnoho příčin. Víte, jak proti ní účinně bojovat?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 23. 04. 2018 18:03

Co je to zácpa?

U dospělých patří zácpa k nejčastějším střevním problémům. Zácpou trpí přes 15 % lidí nad 65 let věku.  K zácpě jsou náchylnější více ženy než muži. Zácpa je nemožnost těla vyprázdnit stolici. Správná zdravá stolice přichází ob den, nebo maximálně ob tři dny. Při zácpě nejdeme na záchod klidně i týden. Zácpa je definována jako méně než 3 stolice týdně nebo přítomnost tvrdé stolice s nutností zvýšeného úsilí při vyprazdňování, pocit neúplného vyprázdnění či nutnost manuálního vybavení stolice.

Jak proti ní bojovat?

Zácpu není radno podceňovat, jinak může přejít do chronického stadia. Jestliže je zácpa až moc častá, k lékaři určite jděte. Jestli vás to chytne opravdu zřídkakdy, můžete si pomoci i sami. 

Co pomáhá:

Zapracujte na příjmu tekutin. Stolice je ve vašich střevech tuhá a to je důvod, proč nejde ven. Dobrý je proto švestkový nebo rybízový kompot a hodně vlákniny. 

Co nikdy nejíst: Suché pečivo, rýži, čokoládu, borůvky a banány. Jestli bez pečiva nedáte ani ránu, namažte si ho alespoň velkou vrstvou kvalitního másla. Stolici nikdy nezadržujte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články