Tutanchamonova kletba. Každý, kdo vešel do jeho hrobky, zemřel předčasnou smrtí. Pověra, nebo realita?

Tutanchamonova slavná posmrtná maska. Spolu se Sfingou se stala symbolem Egypta
Zdroj: Pixabay
Objevitel Tutanchamonovy hrobky Howard Carter toužil celý život po velkém archeologickém nálezu. Věnoval tomu vše...Jeho mecenášem se stal lord Carnarvon, který vykopávky financoval.Dne 4. listopadu 1922, po patnácti letech hledání, objevil Howard Carter v Údolí Králů nedaleko Luxoru Tutanchamonovu hrobku.Investor lord Carnarvon byl konečně nadšen, s dosavadním průběhem vykopávek totiž nebyl spokojený.+ 8 fotek+ 9 fotek

4. listopadu 1922 objevil anglický amatérský egyptolog Howard Carter po patnácti letech hledání dosud největší archeologický nález v dějinách. V Údolí králů v egyptském Luxoru otevřel hrobku neznámého faraona, která skrývala neuvěřitelné bohatství. Tím také údajně vypustil kletbu, která opravdu postihla všechny, kteří se do hrobky odvážili vkročit, včetně jeho samotného.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 05. 04. 2018 13:20

Neznámý faraon s obrovským pokladem

Faraon Tutanchamon nebyl nijak velkým státníkem ani moudrým panovníkem. Moc toho totiž za svou vladařskou kariéru nestihl. Na trůn nastoupil v 9 letech a zemřel v 18, pravděpodobně při havárii válečného vozu. Vzhledem k tomu, že vlastně ani nikdy pořádně nevládl, bylo mu souzeno zůstat v historii egyptských faraonů jako neznámý a nezajímavý panovník. Nakonec tomu tak vůbec není a může za to jeho obrovská pohřební výbava, která se v jeho hrobce našla, hlavně nádherná pohřební maska, která byla vyrobena z čistého zlata. Faraon měl vlastně štěstí. Byl tak nenápadný, že o něm vykradači hrobů nevěděli, a tak zůstal jeho hrob po tisíce let nedotčený.

Děsivá kletba

Nález hrobky, po které Howard Carter pátral patnáct let, spustil pověst o faraonské kletbě. Během prací na nově otevřené hrobce zemřelo několik lidí. Prvním z nich byl lord Carnarvon, který celý projekt financoval. Pověst o kletbě se tak šířila rychlostí blesku a v tisku se začaly objevovat informace o úmrtí všech 58 lidí, kteří na hrobce pracovali. Realita byla o trochu lepší. Z oněch 58 lidí jich zemřelo během následujících 12 let jen 8. Sám Carter se dožil 66 let a lékař, který prováděl faraonovu pitvu, zemřel v 75 letech.

Tutanchamon uměl zabíjet

Přes to všechno se ale opravdu mohlo stát, že mrtvý faraon reálně zabíjel. Nejčastěji smrt potkala brigádníky, kteří faraonův poklad vynášeli z hrobky ven. Příčinou onemocnění totiž mohly být spory plísní, které se v Tutanchamonově hrobce rozmnožily.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články