Uzákonění homosexuálních manželství: Které spolky a instituce ho podporují?

Sňatky homosexuálních párů jsou nyní velmi diskutovaným tématem
Zdroj: Bigstock.cz
Sňatky homosexuálních párů jsou nyní velmi diskutovaným tématemCo si myslíte o sňatku stejnopohlavních párů vy?Ateisté manželství mezi gayi významně podporujíPráva gayů jsou v Evropě odlišná+ 1 fotka+ 2 fotky

V průběhu listopadu se na půdě Poslanecké sněmovny diskutoval návrh na uzákonění homosexuálních manželství, a toto téma následně silně rezonovalo ve společnosti. Jisté spolky a instituce byly jednoznačně pro, jiné však zásadně proti.

Redaktor
Redaktor 10. 12. 2018 17:56

Například spolek Ateistů ČR je přesvědčen, že stejně jako již v dnešní době není opodstatnitelné diskriminovat a upírat někomu práva na základě náboženské víry nebo její absence, či příslušnosti k rase a etniku, není přijatelná ani distribuce práv na základě sexuální orientace.

Perzekvované menšiny

Homosexuálové dnes spolu s ateisty patří mezi nejvíce perzekvované menšiny na světě. V desítkách zemí po celém světě jsou jak ateismus, tak homosexuální styky či homosexualita samotná kriminalizovány, přičemž v drtivé většině případů má tato kriminalizace náboženské důvody a kořeny, respektive vychází z náboženských představ o dobru, morálce a sexualitě. V celkem 11 zemích je dnes homosexualita dle platné legislativy sankciována trestem smrti, ve 14 dalších státech až doživotním vězením a v 57 dalších mírnějším vězením či pokutou.

Homosexualita v Čechách

V České republice naštěstí tyto problémy řešit nemusíme, ale ani tak nestačí argumentovat pouze ve stylu „však zde homosexuály nikdo nebije“. Homosexuálové by měli disponovat stejnými právy jako heterosexuálové, jelikož homosexualita z nikoho nedělá horšího člověka, homosexuál není méněcenným člověkem, nýbrž plnohodnotným občanem.

Kvalita manželství mezi gayi

Heterosexuální svazek není svazkem výlučným a není kvalitativně odlišný od svazku homosexuálního, stejně jako láska mezi dvěma heterosexuály není kvalitativně na vyšší úrovni než láska mezi dvěma homosexuály. Současná představa o rodině a manželství vychází z křesťanských představ a ideově se opírá o některé biblické vzory, avšak řadu jiných účelově opomíjí. Máme zde proto co dělat s neopodstatněnou a neopodstatnitelnou vírou, že základem rodiny může být pouze heterosexuální pár.

„Manželství chápeme jako dobrovolně a vědomě uzavřený svazek mezi dvěma dospělými, milujícími se lidmi, mezi dvěma životními partnery, kteří chtějí uzavřením manželství stvrdit svůj partnerský vztah, a to nezávisle na sexuální orientaci. Odmítáme, aby lidé trpěli a byli ochuzováni o štěstí jak kvůli zpátečnickým náboženským předsudkům a dogmatům, tak kvůli údajným etymologickým problémům a náhle objevenému lingvistickému purismu některých odpůrců homosexuálních sňatků,“ říkají Ateisté ČR.

Kdo manželství stejnopohlavních párů podporuje?

Podporou homosexuálních manželství tak Ateisté ČR následují řadu dalších sekulárních, ateistických a humanistických organizací po celém světě, které sňatky homosexuálů taktéž podporují – například International Humanist and Ethical Union, Richard Dawkins Foundation for Science and Reason, Atheist Alliance International, Atheists Ireland, American Atheists, British Humanist Association či Center for Inquiry a řada dalších, stejně jako právo homosexuálů na manželství podporují nejvýznamnější postavy současného ateistického hnutí jako Sam Harris, Richard Dawkins, David Silverman, Stephen Fry, Ali A. Rizvi, Ricky Gervais, Aron Ra, Michael Shermer, Lawrence M. Krauss či Bill Maher a mnoho dalších.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články