Vědci odhalili nejlepší věk na otěhotnění

Čím mladší, tím lepší? Ne tak docela, zjistili odborníci.
Zdroj: Womenshealthmag.com

Kdy je ten nejvhodnější čas počít dítě? A není sama tato otázka odleskem současných generací, které mají chorobnou potřebu neustále něco plánovat? Tento úhel pohledu vědců vás ale dost možná překvapí. Definovali období, které je nejlepší pro zplození ratolesti… aby z něj co nejvíce profitovala matka.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 17. 05. 2017 07:31

Za plozením dětí po třicítce, které je v poslední době viditelné především u celebrit, se schovává něco více než trend.

Ženy v tomto věku mnohdy cítí větší vztahovou, finanční i kariérní stabilitu. Tuší, že ratolest vrhnou do relativně bezpečného prostředí, nikoliv nejistoty.

Biologické hodiny ale po třicítce už nešlapou na sto procent. A těhotenství po pětatřicítce se považuje za riskantní.

Připomeňme však loňskou studii Univerzity v Jižní Kalifornii. V souladu s výsledky její autoři povzbuzují zralé ženy k těhotenství. Podle nich takové rodičky vynikají nebývalými mentálními schopnostmi.

Readersdigest.ca

Pálí mi to jako zamlada“

Ještě než vědci narušili všeobecné tabu, provedli několik testů na 830 ženách po menopauze. Zaměřili se na vizuální vnímání, plánování, verbální paměť, koncentraci a pozornost.

Výsledky studie povzbuzují „starší“ maminky.

Ženy, které již pokořily 24letou hranici, si lépe poradily s problémy. A prokázaly vyvinutější verbální dovednosti než těhotné ženy mezi 15 a 24 lety.

Předběhly je i v testech mentální vnímavosti (bystrosti). A ženy, které porodily své poslední dítě po pětatřicítce, měly lepší verbální paměť a schopnost poznávání.

Těhotenství v pozdějším věku tak evidentně ženám prospívá. Tedy v jistém ohledu, samozřejmě.

Justjared.com

S věkem rostou i určitá rizika, jako rozvoj těhotenské cukrovky, potrat, vysoký krevní tlak, předčasný porod nebo rozvoj nemocí u dítěte.

Pokud se však žena těší dobrému zdraví a těhotenství probíhá bez komplikací, bude odměněna zvýšenou mozkovou aktivitou.

Tuto hormonální bouři oceníte

Jak je to ale možné, že s věkem roste i úroveň mentální zdatnosti? Za nitky tahají hormony, konkrétně estrogen a testosteron. Dobrou pověst si vysloužily díky blahodárným účinkům na mozkovou chemii a funkci. A protože žena zažívá během těhotenství doslova explozi těchto dvou hormonů, její mozek zažívá jakési „občerstvení“.

Ještě než hodíte myšlenky na děti za hlavu se zdůvodněním, že máte fůru času, prokonzultujte tento krok s vaším gynekologem. Každá jsme majitelkou jedinečného těla a predispozic. A co mohlo fungovat u jedné, nemusí dobře reagovat u druhé. Zaměřte se na své potřeby a individuální zdraví.

Zdroj: Bright Side

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články