Velký vánoční rádce na úklid i pečení: Naplánujte si prosincové dny chytře

Vánoce, popcorn
Zdroj: Pixabay.com

Kdy potvrdit objednávku čertů a Mikuláše? Kdy napéct perníčky, uklidit a kolikátého koupit stromek? Naplánovali jsme za vás, jak všechno stihnout a prožít advent bez zbytečného předvánočního stresu.

Jana Jánská
Jana Jánská 04. 12. 2018 11:03

První prosincový týden

4. 12. Svátek slaví sv. Barbora. Půjdete-li okolo ovocného stromu, utrhněte si větvičku a dejte ji do vody. Podle staré tradice se svobodné dívky do roka vdají, pokud barborka vykvete.

5. 12. Dnes chodí Mikuláš. Ráno nakupte sladkosti, připravte balíčky, abyste byli připraveni na večer. Nezapomeňte na uhlí a brambory, aby si dítě uvědomilo, že i zlobí. Nezapomeňte si ověřit, že objednaný čert a Mikuláš dorazí včas.

6. 12. Pokud rádi vyrábíte, potěšte své blízké originálním dárkem. Jestliže nakupujete přes internetový obchod, je nejvyšší čas objednat dárky, aby došly včas.

7. 12.  Zkontrolujte zásoby a stav dekorací. Předejdete tak nepříjemnému štědrovečernímu překvapení - rozbité ozdoby nebo chybějící figurky v betlému by vás mohly na poslední chvíli zaskočit. Vyzkoušejte také funkčnost svítících řetězů a stojanu na stromeček.

8. 12. Nakupte prskavky, vonné františky, oleje do aromalampy, svíčky a ozdoby. Pokukujte už i po vánočních dárcích, ušetříte si starosti na poslední chvíli. Kolegy i kamarády potěší drobné maličkosti, nad kterými nemusíte dlouze přemýšlet.

9. 12. Máte-li pocit, že se váš byt bez řádného úklidu neobejde, pusťte se do něj v předstihu. Během shánění stromečku a pečení cukroví se k němu jen těžko dostanete. Nezapomeňte ale, že vánoční pohoda nezávisí na umytých oknech.

Druhý prosincový týden

10. 12. Poklizený byt vyzdobte vánočními motivy. Girlandy, ozdoby a svíčky zútulní váš byt a vytvoří atmosféru Vánoc. Vždyť do Štědrého dne zbývá už jen 14 dní.

11. 12. Ačkoliv tradice polibku pod jmelím nepochází z Čech, rozšířila se i u nás. V květinářství si můžete vybrat z přírodních nebo pozlacených větviček. Doma vyberte pro jmelí vhodné místo na zavěšení například nad dveřmi nebo lustru.

12. 12. Supermarkety praskají ve švech, ale zítra je na programu pečení. Obstarejte si všechny potřebné ingredience.

13. 12. Vánoce bez cukroví by nebyly Vánoce. Po perníčcích jsou na řadě i ostatní druhy - pracny, cukroví z lineckého těsta, vanilkové rohlíčky. Během čekání na upečenou várku cukroví ozdobte polevou perníčky. Nepečené druhy ještě na přípravu počkají.

14. 12. Před pečením nemá úklid kuchyně příliš smysl, proto se do něj pusťte až dnes. Umyjte linku a digestoř, ukliďte spíž.

15. 12. Sežeňte vánoční stromeček s ohledem na stojánek, který už máte doma. Tak se vám nestane, že bude příliš úzký nebo široký.

16. 12. E-maily a SMS dnes posílají všichni. Vraťte se zpět k tradici a pošlete svým známým klasickou vánoční pohlednici. Maličkost, která potěší.

Třetí prosincový týden

18. 12. Kdo by neznal starý zvyk krájení jablíčka. Pohodu umocní teplý mošt, punč nebo i obyčejné křížaly. Ty můžete využít k tvorbě vánočního řetězu, zejména pokud jste měli bohatou úrodu.

19. 12. Poslední šance doma uklidit a pořídit dárky. Pokud nemáte fantazii na balení dárků, jednoduše nakupte dárkové krabice nebo tašky.

20. 12. Uvařte si bylinkový nebo šípkový čaj, dopřejte si uvolňující lázeň a relaxujte. Nepoddejte se předvánočnímu stresu.

21. 12. Upečte vánočku, do Štědrého dne se dobře rozleží. Připravte si také seznam surovin, které potřebujete k přípravě tradičních pokrmů.

Pár posledních dní

22. 12. Vydejte se na vánoční nákup - nezapomeňte na majonézu na bramborový salát, trhané kroupy na kubu a na kapra. Raději kupte mrtvého, vykuchaného a naporcovaného, než abyste ho pak týrali četnými ranami palicí. Nezapomeňte na vnitřnosti na polévku. U některých prodejců je možné koupit porci vnitřností navíc.

23. 12. Vánoce už klepou na dveře. Abyste si zítra užili Štědrý den bez stresu, vystavte si betlém a ozdobte vánoční stromeček. Pokud vlastníte umělý, dopřejte si vůni jehličí díky aromatickým olejům a aromalampě. Pusťte se do vaření, příprava rybí polévky a bramborového salátu vám ušetří spoustu času. Zítra už jen stačí usmažit řízky a kapra, zbytek dne věnujte procházce s milými. A hlavně: salát i polévka se musí uležet, teprve druhý den jsou nejlepší.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články