Andělsky krásná Věra Ferbasová. Do hereckého nebe odešla sama a dočista zapomenuta

Věra Ferbasová v dobách své největší slávy.
Zdroj: zdroj: facebook
Z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!Byla hvězdou, na kterou se zapomnělo.Komunismus se na ní velice podepsal.Herectví nikdy nestudovala.+ 1 fotka+ 2 fotky

Věra Ferbasová dopadla ze všech hereckých hvězd tehdejších třicátých let asi nejhůř. Byla sice na vrcholu slávy a dostalo se jí velikého úspěchu, přes to všechno dožila sama a zapomenutá. To, že zemřela jedna z největších českých hereček, nakonec vůbec nikoho nezajímalo.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 01. 06. 2019 13:00

Narodila se 21. září 1913 v Jičíně do rodiny středoškolského profesora. Studovala na plzeňském gymnáziu a po pár letech přestoupila na obchodní akademii. Herečkou se stala jen úplnou náhodou. V té době totiž pracovala jako sekretářka v Divadle Vlasty Buriana. Jednou se stalo, že musela zaskočit za nemocnou herečku Annu Ondrákovou a už u herectví zůstala. Herectví nikdy nestudovala. Jako herečka byla velice úspěšná. Od roku 1926 do roku 1976 hrála ve více než čtyřiceti filmech. Většinou se jednalo o komedie. Byla velkou a nadanou komičkou. V dobách své největší slávy se mohla měřit mezi takové hvězdy, jako byly Adina Mandlová nebo Lída Baarová. Na rozdíl od svých slavných kolegyň u ní nebyl znám naprosto žádný skandál ani milostná avantýra. Proslavila se filmy Andula vyhrála, Slávko, nedej se či Mravnost nade vše.

Temné období války a komunismu

V roce 1942 odešla Ferbasová z filmu úplně. Uvědomovala si, co jsou nacisté zač, a odmítala hrát v německých filmech.  Po skončení Druhé světové války se pro ni život opět nezlepšil, protože přišla na řadu další temná doba totalitního režimu. Její rodina přišla o vše. Režim vše zabral a znárodnil. Nebylo jí dovoleno hrát ve filmech, a protože se přestala objevovat na stříbrném plátně, začínali na ni diváci postupně zapomínat. Naposledy se objevila ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje.

Na sklonku života

Provdala se za Josefa Pálku a jejich manželství bylo šťastné. Přestěhovali se do Ládví nedaleko Prahy. Měli domek se zahradou. Idylka skončila manželovou smrtí. Opět o vše přišla. O veškerý majetek i dům. Nikdy si už nikoho jiného nenašla, a tak zůstala až do své smrti sama. Přestěhovala se do malé garsonky jednoho pražského paneláku. Nikdy moc nevycházela a plno jejich sousedů ani netušilo, co za velkou hvězdu vedle nich bydlí. V garsonce i zemřela. Stalo se tak v roce 1976. Když zemřela, noviny o tom nenapsaly ani řádku. Přitom odešla jedna z největších hereckých es první republiky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články