Většina Čechů novoroční předsevzetí nevydrží. Kdy nejčastěji končí?

Většina žen chce zhubnout
Zdroj: Pixabay
Většina mužů chce přestat kouřitVětšina žen chce zhubnoutPředsevzetí z roku 2017Dávají si lidé předsevzetí?+ 1 fotka+ 2 fotky

Každý rok je ve svém závěru ve znamení bilancování a předsevzetí. Bohužel, jak vyplynulo z průzkumu, v předsevzetích nejsme moc originální a většinou si pro sebe stále přejeme to samé.

Redaktor
Redaktor 09. 01. 2019 13:57

Novoroční předsevzetí si podle průzkumu někdy dala více než polovina lidí, častěji ženy a mladší ročníky. Vedou vysokoškoláci. S rostoucím věkem pak důležitost přisuzovaná předsevzetím klesá. Třetina dotázaných je považuje za důležité pro realizaci svých plánů, pouze pětina dotázaných je však dodrží. Nejdéle vydrží ta spojená s rodinou, nejrychleji pak lidé vzdávají snahu přestat kouřit. Ženy svá novoroční předsevzetí vzdávají dříve než muži, téměř třetina během prvních pár dní.

Proč lidé často předsevzetí nedodrží, alespoň ta týkající se životního stylu? „Novoroční předsevzetí nevycházejí většinou proto, že je lidé neberou moc vážně. Je to už stereotyp. Důležité je mít silnou motivaci. Člověk by si neměl dávat nereálné cíle, např. zhubnu 10 kg za měsíc,“ míní Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE s tím, že pomoci s motivací může třeba rodina a přátelé.

Novoroční předsevzetí bývají obecně zaměřena na nápravu životního stylu

Jak průzkum odhalil, především ženy chtějí začít hubnout (74 %), zdravě jíst (62 %) a lépe dodržovat pitný režim (36 %). Muži se častěji zaměřují na omezení alkoholu (13 %) a kouření (32 %). Mladí do 29 let plánovali lépe dodržovat pitný režim (39 %), naučit se cizí jazyk (30 %) a více spát (23 %). Lidé mezi 30 a 44 lety se chtěli více věnovat rodině (22 %).

Začít hubnout bylo nejčastější předsevzetí mezi dotázanými obecně (61 %), následovalo zdravé stravování (53 %) a častější sportování (47 %).

Předsevzetí se tedy obvykle týkají zdravějšího životního stylu – převažuje touha začít hubnout a jíst zdravěji, to byla rovněž nejčastější předsevzetí pro rok 2017, ovšem oproti předchozím rokům si pro rok 2017 předsevzetí plánovala dát pouze necelá třetina dotázaných.

Více než polovina lidí konzumuje během období Vánoc jídlo a pití ve zvýšeném množství

Dalším výsledkem zveřejněným na základě průzkumu je potvrzení, že v období Vánoc více než polovina lidí konzumuje zvýšené množství jídla a pití. Častěji se jedná o vysokoškoláky. Nejméně často konzumují zvýšené množství jídla a pití lidé nad 45 let.

„Průměrně Češi přes Vánoce přiberou dva až pět kilogramů a trvá pak i několik měsíců dostat se na původní váhu,“ potvrzuje Věra Burešová.

Jak to bylo s předsevzetími na rok 2017? Lidé plánovali svá předsevzetí také vztahovat ke zdravému životnímu stylu

Mezi jednotlivými pohlavími ani věkovými kategoriemi nejsou téměř žádné rozdíly – zdravější životní styl i na rok 2017 plánovali prakticky všichni.

Ženy také chtěly v roce 2017 hubnout (57 %), muži častěji plánovali omezit pití kávy (11 %). Třetina vysokoškolsky vzdělaných plánovala najít rovnováhu mezi prací a volným časem. 40 % vyučených toužilo vydělat více peněz.

Začít hubnout plánovalo na rok 2017 46 % z těch, kteří si předsevzetí dávají, 44 % chtělo zdravě jíst, 41 % pak více sportovat. I letos tak předsevzetí kopírovala s menšími odchylkami ta obecně zažitá.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články