Vrána. Krvavý komiks, který v sobě nese prokletí. Je to pravda, nebo jsou vše jen náhody?

Je kniha opravdu prokletá?
Zdroj: youtube

Slavnému a dnes již kultovnímu komiksu Vrána je už více než třicet let. Za tu dobu přinesl jeho autorovi slávu, věhlas a peníze. On sám tvrdí, že by ho nejraději nenapsal. Co stojí za pozadím tohoto nejúspěšnějšího černobílého komiksu a kde se vzal příběh vrány, která doprovází zemřelé duše na onen svět a znovu zpět?

Redaktor
Redaktor 01. 07. 2018 09:11

„Před rokem... Za chladné říjnové noci... Rozbité auto na prašné silnici... Muž... Dívka... Šílenství... Bolest... A stíny... Můj Bože, ty stíny...“

Takto temně začíná kult, na jehož pozadí stojí osobní tragická událost autora Jamese O'Barra. O'Barr to v životě neměl nikdy jednoduché. Jeho matka se neustále pohybovala mezi psychiatrickou léčebnou a vězením. Měla plno dětí s různými muži a děti rodila jen pro dětské domovy. Nejlepší start do života tedy neměl. Klid mu do duše vnesla jeho velká láska Bethany. Měli před svatbou, když ji na chodníku srazil opilý řidič a ona na následky velkých zranění zemřela.

Vrána jako art terapie

Z velkého smutku, bolesti a žalu, alkoholu a drog začal dělat James to jediné, co mu kdy šlo. Kreslení. A tak mu začal pod jeho rukama vznikat temný příběh o vráně, pomstě a velké lásce, která nebyla nikdy naplněna. Nikdy dřív komiksy nekreslil, takže každá kresba v knize vypadá, jako kdyby ji pokaždé kreslil někdo jiný. Na papíře si vybil veškeré zoufalství a vztek, které v té době choval uvnitř. Vrána se pro něj stala terapií a lékem, jak z toho ven. Takto se učil kreslit. Vránu kreslil dlouhých deset let. Z počátku nemohl načrtnout víc než pár skic denně. Tak moc to pro něj bylo bolestné.

Vrána spatřuje světlo světa

Vrána neměla být nikdy vydána. O'Barr si nepřál, aby kdokoliv četl jeho pocity, takže na dlouhou dobu skončilo dílo zavřené v šuplíku. K vydání vrány ho přemluvil až jeho dlouholetý kamarád, který vlastnil malé komiksové vydavatelství a kterému se O'Barr svěřil. A začaly se dít divy…

Prokletý komiks, nebo jen náhoda?

Vrána se po svém prvním vydání stala okamžitým hitem a bestselerem. Prodaly se jí miliony kusů a stala se nejúspěšnějším černobílým komiksem. O'Barr chvíli nechtěl přiznat, co ho vedlo k tomu, tak temný komiks plný nenávisti napsat a vydával ho za detroitskou legendu. Dokonce ani nepovolil, aby byly v knize vydány všechny jeho obrazy, protože se v nich možná až příliš otevřel.

S úspěchem komiksu ale přišla i řada podivných událostí. Tři vydavatelství, která Vránu vydávala, zkrachovala. Špatnou zkušenost má dokonce i české vydavatelství, které Vránu poprvé vydávalo. Při prvním tisku Vrány se zalila písmenka inkoustem a celý náklad se musel vyhodit. Při druhém tisku se propadl tiskařský stroj za osmdesát milionů do podlahy a byl zničen. Náhoda?

To nejhorší má teprve přijít

Úspěch Vrány byl tak enormní, že si ho všiml i Hollywood, který se z něj rozhodl udělat film. Hlavní postavu měla hrát vycházející herecká hvězda Brandon Lee. Syn velkého Bruce Leeho, kterého tento film měl katapultovat mezi velké star. S O'Barrem se stali velcí přátelé. Natáčení ale už od samého začátku doprovázela jedna smůla za druhou. Velký požár kulis, neustále nefungující kamery, přizabití tesaře, nebo vážná automobilová nehoda produkčního. Sám Brandon Lee kvůli tomuto filmu zaplatil životem. Během natáčení, kde má být jeho postava zastřelena, z hlavně pistole nevylétl slepý, ale ostrý náboj a mladý Lee, který měl těsně před svatbou, umírá přímo na filmovém place.

Nové vydání

V roce 2012 vyšla Vrána znovu. Vydání bylo obohaceno o obrazy, které do prvního vydání Vrány O'Barr nechtěl vložit. Dnes je James O'Barr ženatý a snad i konečně šťastný. Živí se jako grafik a výtvarník a na komiksy už nadobro zanevřel.

Je tedy Vrána opravdu prokletá, nebo je to jen souhra nešťastných náhod, které jí pomáhají v prodeji?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články