Zůstáváte s partnerem jen kvůli dětem? Stanovte si tato pravidla, jak to zvládnout

žena
Zdroj: Pixabay.com

Došla jste do fáze, kdy už k vašemu milovanému manželovi necítíte vůbec nic, a kdyby nebylo vašich dětí, už byste podávala žádost o rozvod? Jenže to neuděláte, protože vám na dětech velice záleží, a také nechcete, aby žily v nefungující rodině a trpěly tím. Toto je dilema, které denně, bohužel, napadá mnoho žen a naopak i mužů. Rozhodnutí je v tomto případě vždy velice obtížné. I bez lásky se dá ve vztahu vydržet. Jak? Stačí si stanovit pravidla.

Jana Jánská
Jana Jánská 21. 05. 2018 11:11

Nejdříve si vše srovnejte v hlavě

Důležité je vědět, že pokud se rozhodnete z manželství odejít a rozvést se, nikdo vás za to nemůže soudit. Je to čistě vaše věc. Toto podivné soužití ale není úplně pro každého. Mnoho žen se nechce rozvést pouze z toho důvodu, protože se bojí, co na to řeknou ostatní. Položte si tedy otázku, jestli to opravdu chcete. A důkladně to promyslete. Jestliže se rozhodnete neodejít kvůli dětem a nějak to přetrpět, tak vězte, že i manželství bez lásky a bez sexu může fungovat. Nemá cenu před dětmi hrát spokojenou a milující rodinku a v ústraní plakat. Dokonce není dobré se před dětmi hádat. Zkuste spolu žít jako dva kamarádi. Uleví to napětí v rodině.

Bez pravidel to nepůjde

Je tedy důležité s partnerem domluvit, jak to bude fungovat dál, a nastavit si pravidla, která by se měla opravdu dodržovat. Budete ochotni trávit společný čas s dětmi? Počkáte nějakou chvíli, než se pustíte do nového vztahu? Odstěhujete se, nebo zůstanete pod jednou střechou? Zapojíte do spolupráce dětského psychologa nebo manželskou poradnu? Tyto a mnoho dalších otázek si musíte položit předtím, než své rozhodnutí sdělíte dětem. Nikdy z toho své děti nevynechávejte. Děti jsou chytré a poznají, že se něco děje. Vše jim vysvětlete a nedělejte z nich hlupáky.

Jako brácha a ségra

I tak se dá žít, ale ne u všech manželství to vychází. Stanou se z vás jednoduše spolubydlící. Kamarád a kamarádka, kteří se znají léta a mají své životy. Jen spolu bydlí. Toto soužití opravdu není pro každého. I když se už láska vytratila, nezmizela většinou úplně a jeden na druhého můžete začít žárlit. Na rovinu říkáme, že takto to věčně pytlíkovat moc nejde. I když se najde pár rodin, kde to takto vedou už několik let. Kamarádské soužití je vlastně skvělý způsob otestování, co k sobě navzájem cítíte. Třeba si časem najdete opět cestu k sobě, nebo naopak zjistíte, že už to opravdu nemá cenu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články