Vzdělání jí umožnili pěstouni. Herečka Frances McDormand by jinak Oscara za Tři billboardy kousek za Ebbingem možná vůbec nedostala

Vzdělání jí umožnili pěstouni. Herečka Frances McDormand by jinak Oscara za Tři billboardy kousek za Ebbingem možná vůbec nedostala
Frances McDormand je americká herečka, která byla v roce a půl adoptována svými pěstouny.Adoptovaná byla už v roce a půl spolu se dvěma „sourozenci“. Její pěstouni ale měli v péči ještě dalších devět dětí, takže se v dětství určitě nenudila.Navštěvovala Bethany College, kde získala titul Bachelor of Arts, následně pak magistra umění na Yale University.Její zatím posledním počinem je drama Tři billboardy kousek za Ebbingem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Frances McDormand je americká herečka, která byla v roce a půl adoptována svými pěstouny. Kdyby se tak nestalo, těžko by mohla vystudovat Bethany College a Yale. V roce 1984 si vzala Joela Coena a tím spíš její spolupráce se slavným režisérským duem bratrů Coenů pokračovala. Získala Oscara za film Fargo a čerstvě za Tři billboardy kousek za Ebbingem.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 03. 2018 22:01

Je americká herečka, která pochází ze státu Illinois. V životě měla štěstí v neštěstí, jelikož nikdy nepoznala své biologické rodiče. Možná ji to ale přinutilo se v životě více rvát, a tak se v herecké branži dopracovala až na úplný vrchol. Adoptovaná byla už v roce a půl spolu se dvěma „sourozenci“.

Její pěstouni ale měli v péči ještě dalších devět dětí, takže se v dětství určitě nenudila. V mládí se s nimi stěhovala po různých státech. Z Illinois se přesídlila do Pensylvánie, kde prožila velkou část života, než se kvůli studiím přestěhovala zase jinam. Konkrétně v Západní Virginii navštěvovala Bethany College, kde získala titul Bachelor of Arts, následně pak magistra umění na Yale University.

Poprvé se před kamerou objevila v roce 1984 ve snímku Zbytečná krutost, jak jinak než od bratrů Coenů, se kterými její spolupráce tímhle snímkem rozhodně neskončila. Joela Coena si totiž vzala a adoptovala s ním syna Pedra. Se spolužačkou z kolejí Holly Hunter a hercem Nicolasem Cagem si zahrála ve filmu Potíže s Arizonou.

Za dramatické výkony byla takřka neustále chválena. V roce 2000 si zahrála ve filmu Skvělí chlapi, za který si vysloužila Critics' Choice Awards, Florida Film Critics Circle Awards a Los Angeles Film Critics Association Awards.

Rokem 2008 se rozhodla se účinkovat v dalším coenovském filmu, tentokrát Po přečtení spalte, kde si zahrála ženu posedlou plastickými operacemi. Cenu Emmy získala za roli Olive Kitteridge ve stejnojmenném seriálu. Oscara za nejlepší ženský herecký výkon získala za film Fargo, který je překvapivě opět od bratrů Coenů.

Její zatím posledním počinem je drama Tři billboardy kousek za Ebbingem, za který si též vysloužila Oscara ve stejnojmenné kategorii jako u Farga. Získala za něj ale i Zlatý glóbus a Screen Actors Guild Awards.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články