Zemřela vám velice blízká osoba? Co se děje v těle, když nám zemře milovaný člověk?

Smrt blízkého člověka je vždy bolestivá
Prožívat umrtí někoho blízkého je psychicky velmi náročnéPrvní rok je nejhoršíPotom už to bávý snesitelnéI přes čas, který léčí, člověku zůstane na duši velký šrám+ 5 fotek+ 6 fotek

Každý, kdo umře je pro někoho velikou ztrátou. Pro rodinu, přátele atd. Čím bližší nám osoba byla, tím intenzivněji, bolestněji a emocionálněji její ztrátu neseme. Dá se tento velký žal vůbec přežít? A co se v našem těle děje, když prožívá ten největší smutek?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 19. 03. 2018 11:54

První rok je nejhorší

První rok je podle psychologů vůbec ten nejhorší. Postupně se v něm prostřídají tři fáze vyrovnávání se se ztrátou.

První je fáze zmatenosti

Probíhá, když se o smrti blízké osoby dozvíme. Člověku v této fázi nic nedochází, je zmatený, neví, co se děje a hlavně smutné pravdě odmítá uvěřit. Může se chovat zmateně, nelogicky, nebo naopak velice klidně. Stále na svou milovanou osobu čeká a věří, že je to jen omyl že se brzy vrátí domů.

Druhá fáze je vyjadřování emocí

V tomto stádiu už člověku vše dojde a připustí si, že se jeho milovaná osoba už nevrátí. Nastává vlna toho největšího truchlení. Střídají se pocity vzteku, nenávisti, smutku, osamělosti, zoufalství a viny. V tomto nejbolestnějším stádiu je dobré mít po ruce někoho, komu se lze svěřit, nebo se vyplakat na ramenou. Rozhodně to v sobě nikdy nedusit.

Přijetí a smíření se

Nastává tak po roce. Cca po roce jsme totiž schopni se začít pomalu smiřovat s něčí smrtí. Pořád to bolí, ale už míň a míň. Jestli se nám se smrtí nedaří smířit déle, než rok, je na čase vyhledat lékařskou pomoc. Postupné smiřování se poznáme podle toho, že o mrtvém člověku dovedeme mluvit, sice se smutkem, ale bez pláče.

Velice se liší prožívání smutku u člověka, který zemřel náhle a nečekaně a u člověka, u který například onemocněl a to, že zemře už víme dlouho.

Jak si nejlépe pomoci sám?

Důležité je si uvědomit jednu věc. Už nikdy to nebude takové, jako dřív. Může to být lepší, nebo horší, ale už nikdy ne stejné. Nemá cenu na to čekat.

Jestli trpíte nespavostí, raději vyhledejte psychologa. Stejné je to, když na sobě vypozorujete úbytek váhy, nebo dokonce máte sebevražedné myšlenky.

Nesmíte se zavírat do sebe a dusit v sobě všechny emoce. Kamarádi pomůžou. Mluvte o tom s nimi. O tom, co vás trápí, a vypovídejte se.  Jestli nemáte přátele, obraťte se na dobrého psychoterapeuta, nebo na jinou osobu, které věříte.

Snažte se vrátit do života. Čekají vás nové zítřky, které mohou být velice pozitivní

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články