Život Audrey Hepburn nebyl pohádka: Prožila válku a zabila ji rakovina

Její půvab omračoval.

Audrey Hepburn byla populární herečkou napříč celým světem. Proslavila se především rolí Snídaně u Tiffanyho. Málokdo ví, že nebyla jen hezkou tvářičkou, ale i zdatnou tanečnicí nebo velvyslankyní dobré vůle UNICEF. Ve třiašedesáti onemocněla rakovinou a zemřela.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 02. 2018 22:19

Audrey Hepburn se narodila 4. května 1929 Bruselu a zemřela 20. ledna 1993 ve Švýcarsku. Byla americkou herečkou belgického původu a za svůj život žila v mnoha zemích třeba v Anglii nebo Holandsku. Především kvůli válce, kterou v dětství zažila. Původně toužila být tanečnicí a s notnou dávkou nadšení se věnovala i baletu.

Právě v Londýně získala stipendium na věhlasné baletní škole, kam se po válce s rodinou přestěhovala. Byla ale příliš drobná, proto neprorazila. Brzy však získala pozornost filmového producenta a dostala první malou roli. Bez váhání přijala i nabídku na Broadwayi v show Gigi a poprvé vyráží za oceán.

Zásadní průlom její kariéře přichází v roce 1953, kdy dostala hlavní roli ve filmu Prázdniny v Římě, která Audrey Hepburn vynesla do hvězdného nebe. O rok později za něj dostává dokonce Oscara. Od té doby jde z filmu do filmu. Z těch nejznámějších namátkou: Vojna a mír, Snídaně u Tiffanyho, Šaráda, My Fair Lady nebo Čekej do tmy. Svoji poslední roli si zahrála ve filmu Navždy, který režíroval Steven Spielberg.

Audrey štíhlou postavou omračovala davy mužů, ale mělo to svojí daň. V průběhu života trpěla mentální anorexií, kvůli níž opakovaně potratila. V roce 1987 se stala oficiální velvyslankyní dobré vůle UNICEF. Cestovala po rozvojových zemí jako je Somálsko, kde se snažila pomoc chudým dětem. O šest let později umírá na rakovinu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články