Zlomené srdce: Diagnóza, která skutečně existuje

Syndrom zlomeného srdce provází deprese, pocity samoty a opuštění.
Zdroj: unsplash.com
Ztráta milovaného člověka přináší zármutek a bolest.Stává se, že když zemře jeden ze staršího manželského páru, druhý jej zanedlouho následuje.Pobyt na čerstvém vzduchu vám udělá dobře a pročistí hlavu.Emocím dejte volný průchod.+ 2 fotky+ 3 fotky

Určitě jste už párkrát slyšela o někom, kdo zemřel chvíli po svém partnerovi. Nejspíš to byl starší manželský pár, který spolu strávil většinu svého života. Jaká byla příčina? Pravděpodobně syndrom zlomeného srdce.

Redaktor
Redaktor 19. 10. 2018 10:17

SZS neboli syndrom zlomeného srdce totiž může vyústit až v infarkt myokardu. Ztráta milovaného člověka přináší zármutek a bolest, což velmi ovlivňuje nejen naši psychiku, ale i fyzickou schránku. Prokazatelně způsobuje oslabení imunity, bolest svalů, zvýšení srdečního tepu a tlaku.

Kortizol, hormon, který naše tělo zaplavuje hlavně ve stresových situacích, může při zvýšené hladině zapříčinit tlak kolem srdce. Odborníci také doporučují nezastavovat průtok emocí. Člověk, jenž v sobě bude dusit svůj zármutek, nedělá dobře. Mnohem lépe vám bude, pokud své city projevíte a vypláčete se. Tělo bude tak na stres mnohem lépe reagovat a i se s ním lépe vypořádávat.


Zkušenost se stresovou kardiomyopatií můžete zažít právě kvůli mnohým stresovým situacím. Poprvé se o ní mluví v roce 1990 a jedná se o dysfunkci levé komory srdeční. Lidově řečeno: zlomené srdce. Je také potvrzeno, že ženy trpí na „zlomené srdíčko“ 10x více než muži. Jsou více emotivní a citlivé.




Důležité je si ve chvíli ztráty nám drahého člověka uvědomit, že na světě je pořád stále dost lidí, kteří nás mají rádi a nenechají nás v truchlení samotné. Jste smutná? Vyplačte se kamarádce. Od toho tu přátelé jsou, aby vám pomohli, když je vám nejhůř. Nejdůležitější ale stále je emoce nezadržovat. Chce se vám plakat? Plačte. Tělo unavené od vzlyků nechte dlouho spát, ať si odpočine.


Najděte si radost v každodenních maličkostech, ať máte alespoň malý přísun pozitivních hormonů. Jděte se třeba projít, pobyt na čerstvém vzduchu vám udělá dobře a pročistí hlavu. Nejlepším místem je například les nebo jiné klidné místo, kde uslyšíte jen tiché praskání větviček nebo zurčení potůčku.


Nemějte monotónní jídelníček, naopak, zpestřete ho. Vaše tělo bude oslabené a bude si žádat notnou dávku vitamínů. Samozřejmě neignorujte chronické bolesti. Jestliže si nejste jistá ohledně svého zdravotního stavu, vyhledejte lékaře. Zlomené srdce není jen slovní obrat.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články