100 let od narození nejznámějšího bojovníka proti apartheidu a nositele Nobelovy ceny Nelsona Mandely

Byl prvním černošským prezidentem Jihoafrické republiky.
Zdroj: archiv
Byl prvním černošským prezidentem Jihoafrické republiky.Získal Nobelovu cenu míru.Jeho matka byla negramotná.Ve stáří.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nelson Mandela byl bezesporu nejslavnější vězeň Jihoafrické republiky. Ve vězení strávil 27 let a po propuštění místo pomsty nabídl mír. Stal se symbolem boje za rovnoprávnost ras, prvním černošským prezidentem Jihoafrické republiky (1994-1999) a nositelem Nobelovy ceny za mír (1993). Dnes uběhlo 100 let od jeho narození.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 18. 07. 2018 17:11

Mandela byl už za svého života legendou. Bojoval proti státní politice rasové segregace zvané apartheid od svých 20 let. Byl za to odsouzen jihoafrickou vládou k doživotnímu vězení, kde nakonec strávil 27 let svého života. V 90. letech byl propuštěn a spolu s tehdejším prezidentem Frederikem de Klerkem úspěšně vymýtil tamní rasistický režim. Oba za to dostali Nobelovu cenu za mír.

V prvních svobodných volbách v dubnu 1994 byl zvolen prezidentem JAR. Velkou měrou se zasloužil o přechod k demokracii. Stál u zrodu demokratické ústavy a zasadil se o nastartování hospodářské reformy. Mnoho energie věnoval usmíření ve společnosti a zlepšení životních podmínek obyvatel. V červnu 1999 jako jeden z mála státníků černého kontinentu dobrovolně předal moc svému nástupci, Thabu Mbekimu.

Jeho největší radostí bylo naslouchat Händelově nebo Čajkovského hudbě a pozorovat přitom západ slunce. Velkou inspirací mu byla filozofie nenásilí Mahátmy Gándhího.

V boji za lidská práva Mandela pokračoval i po odchodu z prezidentské funkce. Věnoval se problematice onemocnění AIDS. Podle mezinárodní organizace Lékaři bez hranic hrál Mandela stěžejní roli v boji proti HIV v celé Jižní Africe. Postavil se totiž za lidi nakažené tímto virem a obhajoval jejich práva na léčbu. Také se angažoval v různých konfliktech. Představil mírový plán pro Blízký východ, jako prostředník působil v mírovém procesu v Burundi nebo kritizoval americký vpád do Iráku.

Nelson Mandela zemřel v roce 2013 po dlouhodobé plicní infekci. V dubnu letošního roku zemřela i jeho druhá žena Winnie.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články