100 LET REPUBLIKY: Na jaké kulturní akce vyrazit a zavzpomínat na dějiny Československa?

Tomáš Garrigue Masaryk - první prezident samostatného Československa.
Zdroj: Profimedia
Tomáš Garrigue Masaryk - první prezident samostatného Československa.Na Václavském náměstí vás čeká koncert.Václavské náměstí před sto lety.K výročí zazpívá Ewa Farna.+ 1 fotka+ 2 fotky

Už 28. října oslavíme sto let od vzniku Československé republiky. Při té příležitosti můžete navštívit nejrůznější kulturní akce především v Praze, a navíc za to nemusíte platit ani korunu. Kam všude můžete zamířit s přáteli nebo s rodinou?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 23. 10. 2018 14:56

Na Staromák za Klusem i Farnou

V sobotu 27. 10. se na Staroměstském náměstí uskuteční koncert. Zaměřený bude zejména na mladší generaci. Vystoupí Ewa Farna (25), Celeste Buckingham (23) nebo Majk Spirit (34).

V neděli, 28. 10., bude koncert pokračovat. Kromě Tomáše Kluse (32) nebo Lucie Bílé (52) vystoupí také kapela No Name, Marta Kubišová či Helena Vondráčková (71). Klus začne s vystoupením ve 14 hodin, poslední vystupující v podobě Big Bandu Gustava Broma započne hraní největších hitů století od 18:30. Mezi písněmi století zazní třeba Škoda lásky (1945), Píseň pro Kristýnku (1954), Ach, ta láska nebeská (1962), Modlitba pro Martu (1968), Holubí dům (1974).

Oslavy pod koněm

V samém centru Prahy na Václavském náměstí o oslavy také nepřijdete. V sobotu zde vystoupí například Ivan Mládek, skupina Slza nebo Michal Hrůza.

Videomapping na Národním divadle i výstava v něm

V neděli od 18:00 se můžete těšit na interaktivní videomapping na zrekonstruované budově Národního divadla. Na budovu bude promítáno z perspektivy Střeleckého ostrova a mostu Legií. Díky mobilní aplikaci budou moci lidé sbírat padající mince a tím divadlo „postavit“. Zdarma bude od 28. 10. do konce roku i Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava v budově Národního muzea. Na stánky s občerstvením i sezení můžete natrefit na Střeleckém ostrově.

Nenechte si ujít Schody času

Český rozhlas přichystal v dolní části Václavského náměstí zvukovou výstavu s názvem Schody času. Budete si moci poslechnout zvukové nahrávky z archivu rozhlasu zahrnující výroky českých osobností a přehled těch nejzajímavějších událostí každého desetiletí.

Na Václavském náměstí bude zároveň infostánek o všech pořádaných akcích. Vyzkoušet si budete moci i virtuální realitu s historií státu.

Pochod pro republiku

27. 10. si nenechte ujít pražský Pochod pro republiku v popředí se zástupci České obce sokolské. Uvidíte i historickou scénu s prvním československým prezidentem Tomášem G. Masarykem. Začátek průvodu je naplánován na 12:30 od Tyršova domu směrem na Václavské náměstí. Zakončí ho vystoupení Sokolů.

Slaví se i mimo centrum

Na Evropské třídě vojenská přehlídka, na Hradčanském náměstí proběhne Vojenská přísaha a slib příslušníků armády, policie a hasičů, takzvaný Legiovlak bude umístěn na Dejvickém nádraží. Další akce se budou konat třeba i na náměstí Republiky.

Invalidovna – barokní chlouba České republiky

Při příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky lze navštívit karlínskou Invalidovnu, která bude otevřena 28. 10. od 10 do 15.30 hodin. Veřejnost bude mít možnost navštívit kapli, ubytovací jednotku, ale i ostatní zajímavosti. Časové rozpětí komentovaných prohlídek je následující: 10.00, 10.30, 11.00, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00 a 15.30 hodin. Invalidovna, která sloužila v 18. století jako vojenský lazaret, se řadí k nejvýznamnějším barokním památkám a patří mezi chráněné národní kulturní památky České republiky.

Vrcholem bude ohňostroj na Letné

Ohňostroj pod Letnou proběhne v neděli, a to symbolicky v 19:18 hodin.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články