4. květen. Velký den, ve kterém se Margaret Thatcherová stala první ženskou předsedkyní vlády

Železná lady Margaret Thatcher.
Zdroj: Profimedia.cz

Tato dáma byla tak moc populární, že když zemřela, přijela na její pohřeb půlka světa a v televizi se na živý přenos dívaly stamiliony lidí. Všichni se chtěli rozloučit s touto neuvěřitelnou ženou, kterou si bude historie navždy pamatovat jako Železnou lady. Ne všichni jí ale vzdávali hold. Přítomni byli i její odpůrci, kteří se zhnuseně točili k projíždějící rakvi zády. Ano, toto byla Margret Thatcherová, kterou lid buď nenáviděl, nebo miloval. První ženskou premiérkou se stala 4. 5. 1979.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 11. 05. 2018 13:27

V tento neuvěřitelný okamžik vyhrála neuvěřitelná Margaret svou první bitvu. Do té doby si totiž nikdo nedovedl představit, že by konzervativní anglickou politiku plnou lordů byla schopna vést žena. Margaret přitom až tak obyčejnou ženou nebyla. Už od mládí jí totiž říkali, že je víc muž než žena.

Neuvěřitelně ctižádostivá žena, která jde přes mrtvoly

Narodila se do rodiny chudého obchodníka a už na studiích v Oxfordu si usmyslela, že se chce dostat do parlamentu. To se jí opravdu podařilo v pouhých 34 letech a okamžitě se začala drát dopředu. Tehdejší premiér Edward Heath si Thatcherovou vytáhl do vlády jen proto, že musel mít ve vládě alespoň jednu ženu, aby unikl kritice feministek. Když přišla první velká vládní krize, Thatcherová byla jediná z vlády, která premiéra nepodpořila a začala se urputně drát na jeho místo. Ve stranických volbách ho dokonce porazila.

Byla neuvěřitelně pracovitá. Už v šest ráno dokázala být čile na nohou. Namalovaná, upravená a s vyfoukanou a načesanou hlavou, schopná dát se okamžitě do práce.

Těžká doba

Doba, ve které se Železná Lady stává premiérkou rozhodně nebyla jednoduchá. Napříč Anglií probíhají stávky a demonstrace kvůli podivné státní ekonomice a dokonce občas vypadne proud a celý ostrov musí fungovat při svíčkách. Ano, v této neuvěřitelné době se Margaret stala premiérkou.

První kroky ve funkci premiérky

Privatizuje vše, co se dá. Lidem prodává obecní byty, v dražbách prodává továrny a ty, které se jí nepovede prodat, jednoduše zavře. Nezaměstanost najednou vzrostla z jednoho na tři miliony a v Anglii začala proti nové premiérce neuvěřitelná povstání a demonstrace.

Železná lady

Nevole byly tak silné, že kdyby pokračovaly o chlup déle, možná by je Margret ani neustála. Paradoxně ji zachrání Argentina, když napadne Falklandské ostrovy. Margret okamžitě odmítne vyjednávat a po deseti dnech krvavých bitev vyžene Argentince pryč. Velká vítězná vojenská přehlídka v Londýně jí ohromně napraví reputaci.

Boj proti odborům a komunistům a atentát

Odbory Marget Thatcherové ležely v žaludku už dlouho. Neustále stávkovaly a podnikaly demonstrace. Při jedné z jejich stávek a demonstrací je nechala policií rozprášit. Nenáviděla komunismus a komunistické země. Nejdramatičtější moment se odehrál v Grandhotelu v Brightonu. Nastražená bomba rozpáře část hotelu vejpůl. Zemře 5 lidí. Výbuch zasáhne koupelnu Thatcherové. Hlavní pokoj, ve kterém spí, naštěstí mine. I když jsou mezi mrtvými její přátelé a jde jí o život, nechce nic rušit a hned druhý den bez problémů přijde na plánovanou konferenci. Upravená a jako vždy dokonale připravená. Jako kdyby se noc před tím absolutně nic nestalo.

Konec kariéry

Po jedenácti letech ve funkci (nikdo před ní ani po ní funkci premiéra neplnil tak dlouho) odchází v roce 1990 na odpočinek. Zradili ji její vlastní lidé. Na veřejnosti se naposledy ukázala v roce 2007, kdy v parlamentu odhalila svou sochu. Zemřela 17. dubna 2013.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články