7 mýtů o těhotenství. Co je nesmysl a na čem je alespoň trocha pravdy?

O těhotenství se traduje spousta mýtů a polopravd
Alkohol je v těhotenství povolen. Ale jen v rozumné mířeI během těhotenství může žena menstruovatJezte hlavně zdravěLétání miminku neublíží+ 1 fotka+ 2 fotky

Když je žena v očekávání, má to drobet složité. Nejenom, že se denně setkává s lidmi, kteří ji chtějí mermomocí sáhnout na její břicho, ale především neustále dokola poslouchá, co smí, nesmí a co by neměla v tomto stavu dělat, nedělat a jíst. Někdy to jsou rady užitečné, jindy totální nesmysli. Pojďme si tedy projít nejslavnější mýty ohledně těhotenství.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 07. 03. 2018 13:54

Mýtus číslo 1 - Těhotenství trvá 9 měsíců

Učí nás to i ve škole, ale je to mýtus. Těhotenství totiž ve skutečnosti trvá 40 týdnů a je to údaj pouze orientační. Miminka se běžně rodí mezi 38. a 42. týdnem těhotenství. Nepomáhá ani to, když přesně víte den a hodinu početí svého potomka. To, kdy se dítě narodí je čistě individuální. Nechme to tedy na přírodě.

Mýtus číslo 2 - Těhotná žena nemá menstruaci

Velké procentu žen menstruaci během těhotenství opravdu nemá. Ostatně vynechání menstruace většinou bývá prvním signálem toho, že se něco děje a každou ženu po vynechání menstruace těhotenství okamžitě napadne. Tento mýtus je tak zakořeněný, že nikdo nepřemýšlí nad tím, že by to mohlo být jinak. Většinou jde o krvácení v prvním trimestru a jedná se o takzvanou falešnou menstruaci. Objevuje se málo. Jednou až dvakrát. Jsou ale případy, kdy ženy promenstruovaly celé těhotenství.

Mýtus číslo 3 - Těhotná má zakázáno létání

Není tomu tak. Létání dítěti nic neudělá. Ve vyšším stupni těhotenství je ale dobré se poradit s lékaře, čeká-li těhotnou delší cesta letadlem.

Mýtus číslo 4 - Ani kapku alkoholu

Zase špatně. Alkohol dítěti neublíží. Samozřejmě se to nesmí přehánět. U těhotných alkoholiček je alkohol hodně špatný. Jedna sklenička červeného denně ale prokazatelně miminku neublíží.

Mýtus číslo 5 - Začátek těhotenství je nejrizikovější. Musíte ležet

Možná první polopravda. Je pravdou, že do třetího měsíce je procentu potratu opravdu vysoké a spousta žen v této době samovolně potratí. Ona sama, to bohužel nemůže příliš ovlivnit. Ležet tedy celé tři měsíce v posteli a cpát do sebe vitamíny nic neřeší. Když plod první tři krizové měsíce přežije, je velká šance, že vydrží až do konce těhotenství. Přílišná opatrnost je tedy zbytečná.

Mýtus číslo 6 - Po císařském řezu už nelze rodit přirozeně

Tento mýtus je také velice zažitý a nepravdivý.  Jestli čekáte druhé dítě a to první šlo císařem, nemusí tak být pravidlem i u druhého. Jestli probíhá v pořádku, k císaři vůbec nemusí dojít.

Mýtus číslo 7 - Těhotná musí jíst za dva

Na tento mýtus velký pozor, můžete si totiž zadělat na nadváhu. Nastávající maminka by se neměla trápit hladem, ale i přejídání je špatné. Jezte s mírou, nebo tak jak jste byla vždy zvyklá. A hlavně zdravě.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články