8 zbytečností, které máte v těle, ale absolutně je nepotřebujete

Bez mozku a bez srdce nedokážeme žít. Bez některých orgánů bychom se ale bez problémů obešli, protože místo aby nám byly prospěšné, jsou k ničemu a občas mohou zavařit.

Kde se vzali?

Je to pozůstatek evoluce z dob, kdy jsme se ještě jako opice houpali na stromech. Největší pozůstat evoluce je dozajista kostrč, nebo husí kůže.

Jacobsonův orgán

 Jacobsonův orgán je malé tělísko uložené v nose a dovede ,,ochutnávat“ pachy. Především feromony. Člověk se rodí s tímto orgánem plně vyvinutým. Postupem věku se ale tento um úplně vytrácí.

Zuby moudrosti

Noční můra a po kazech je to asi nejčastější návštěva zubní ordinace. V dobách pravěku se třetí stoličky člověku hodily. V té době totiž byl především na rostlinné stravě, která se musela hodně rozkousat. Tělo totiž špatně tráví celulózu, která je v rostlinách obsažená. Dnes už se takto nestravujeme (tedy, pokud nejsme vegani) a zuby moudrosti nám jsou úplně k ničemu. Místo toho způsobují infekce, záněty a velké bolesti. Zubaři ale jejich funkci úplně nezatracují. Prý se hodí ve stáří, kdy nám zuby vypadají a lidé plánují zubní můstek.

Mandle

Mandle sice až tak úplně na nic nejsou, ale dá se bez nich v pohodě a radosti dál. Dají se nalézt vzadu v krku a chrání nás před infekcí a vytváří proti ní protilátky. Občas umí dost potrápit.

Slepé střevo

Za nejvíce nepotřebný orgán se dá označit slepé střevo, které nám opravdu slouží jen k tomu, aby nás zlobilo. Před třemi lety ale přišli vědci s tím, že slepé střevo až tak zbytečné není. Ukrývají se v něm dobré bakterie, které napadají infekci, když se dostane do střev a obnovují střevní mikroflóru. To je sice fajn, ale existovat se dá i bez něj.

Kostrč

Kostrč je pozůstatek zakrnělého ocasu, který byl kdysi naší nedílnou součástí. Když si ji narazíme, umí hodně bolet. Odstraňovat se ji ale nedoporučuje. Pomáhá držet rovnováhu těla a nese celou hmotnost páteře, krku a hlavy.

Ženská prostata

Přesto že není ženská prostata považována za plnohodnotný orgán, v ženském těle opravdu existuje. Nachází se v okolí močové trubice. Předpokládá se, že nějakým způsobem napomáhá k oplodnění ženy. Rozhodně ji vědci stále zkoumají. Stejně jako se stále dohadují o tom, proč mají muži mléčné žlázy, nebo-li bradavky. Sice zakrnělé a nefunkční, ale mají.

Husí kůže

Husí kůže je také pozůstatek z dob, kdy byla naše kůže porostlá huňatou srstí. Chlupy na těle se nám ježí buď z důvodu zimy, nebo stresu, ale i při jakémkoliv vzrušení. V dobách minulých mělo toto ježení obrovský význam. Zježená srst izolovala teplo před zimou a samci si ježením vyhrožovali zápasem. Ukazovali, kdo je ten větší.  V dnešní době na době již srst nemáme a žijeme úplně jinak, než jak jsme žili před x miliony lety. Je tedy jasné, že takzvaná husina, je nám úplně k ničemu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články