Anděl smrti Josef Mengele. Trest za jeho zločiny ho bohužel nikdy nedostihl. Jak probíhaly jeho sadistické pokusy?

Sadistický nacistický "lékař" Josef Mengele. V koncentračním táboře se mu říkalo Anděl smrti.
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Říct o tomto člověku, že byl lékařem (i když jím reálně opravdu byl) se snad ani nemůže. Jeho ,,vědecká“ a ,,výzkumná“ práce byla naprosto nesmyslná a neuvěřitelně brutální. Vstřikování barev do očí, operace zaživa, šití dvojčat k sobě apod. Mengele měl na rukou krev tisíců osvětimských vězňů, ale spravedlnosti se nikdy nedočkal. Pokojně si dožil v brazilském exilu.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 29. 04. 2018 09:47

Z jeho jména mrazí a z jeho experimentů vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Přeživší jeho zrůdností si následky jeho hrátek nesli celý svůj život. Nacisté si uměli spočítat, že když se budou ženám rodit vícerčata árijského typu, půjde zalidnění árijskou rasou rychleji, než když bude žena rodit po jednom dítěti. Tento ,,výzkum“ dostal Mengele na starosti. Tím se spustila jeho stavidla neuvěřitelného sadismu. Dále rozhodoval o tom, kdo je vhodný na práci a kdo půjde po příjezdu do plynové komory. Do plynu výhradně posílal malé děti, těhotné ženy a staré lidi.

Top nejšílenějších Mengeleho experimentů

Barva očí

Nacisté uznávali árijskou rasu, kterou stavěli nad všechny. Árijci byli zpravidla modroocí blonďáci a nacisté na ně měli dokonce i tabulky, podle kterých lidi posuzovali. Občas modré oči a blond vlasy ani nestačily. Stačilo, když jste vypadali až moc slovansky nebo měli odlišný odstín kůže a už jste dostali pozvánku do plynové komory. Změna barvy očí tedy Mengeleho velice zajímala. Věřil, že když se do očí vstříkne chemikálie, duhovka změní svou barvu. I když mu tento pokus nikdy nevyšel, dělal ho stále a velice rád.

Uměle vytvořená siamská dvojčata

Dvojčata Mengeleho až nebezpečně zajímala. Často je k sobě sešíval a dělal z nich dvojčata ,,siamská“.

Sterilizace

Když žena nebyla árijského typu, bylo nutné ji sterilizovat, aby své ,,špatné“ geny dále nešířila. Chtěl zkoušet různé metody sterilizace mladých žen. Mnoho z nich podstoupilo šokové terapie a nejeden chirurgický zákrok. Většina z nich zemřela následkem infekcí nebo během operace.

Transfúze krve

Pokus prováděl opět s dvojčaty. Jednomu odebral krev a druhému ji aplikoval. Dvojčata často umírala, protože odebral krve příliš nebo každé z dvojčat mělo jinou skupinu krve (dědí se po matce nebo po otci) a zemřelo.

Bakterie

Do těl dětí vstřikoval různé bakterie a viry a čekal, jak budou reagovat.

Změna pohlaví

Na jednom z dvojčat provedl operaci na změnu pohlaví. Chtěl vědět, jestli by se dvojčata chovala jinak, kdyby byla stejného nebo různého pohlaví.

Incest

Mengele chtěl vědět, co se stane, když se narodí dítě bratrovi a sestře. Hodně jeho zkoumaných žen bylo těhotných se svými bratry kvůli nucenému incestu.

Amputace

Dvojčata Mengeleho mimořádně fascinovala. Chtěl prozkoumat každý jeden aspekt jejich existence. Byl známý tím, že si často vybral dvojčata, uložil je na operační stůl a vpíchl jim do srdce chloroform, což je okamžitě zabilo. Potom jim odstraňoval končetiny a orgány, aby je mohl prostudovat.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články