Beatles slaví výročí: Stejně jako pro Čechy, i pro tuto fenomenální skupinu byl rok 1968 přelomový. Vydali album, které ovlivnilo svět

The Beatles miloval celý svět
Zdroj: Instagram.com
The Beatles miloval celý světPřátelé, kolegové, hudebníci a exhibicionistéRok 1968 byl pro Beatles zlomovýThe White Album bylo plné nesourodých songů+ 1 fotka+ 2 fotky

V listopadu 1968 byly do všemožných hudebních obchodů světa vyslány miliony kopií eponymního devátého dvojalba jedné z nejlegendárnějších kapel hudební historie – Beatles. Albu, které po generace nepřestává lidstvo inspirovat, se později začalo přezdívat The White Album. Patřilo na pomyslný vrchol tvorby této skupiny.

Redaktor
Redaktor 04. 10. 2018 09:29

Reedice desky vyjde 9. listopadu a bude obsahovat 30 Gilesem Martinem (syn George Martina) a Samem Okellem nově vysoce kvalitně zmixovaných písní (The White Album), 27 dřívějších akustických demo nahrávek (Esher Demos) a 50 z většiny dosud nevydaných nahrávek pocházejících ze studiových sessions (Sessions).

The White Album bude k dostání v několika verzích. Super deluxe verze s tradičním unikátním číslem bude obsahovat dva disky, na kterých je nahrané album, jeden disk s Esher Demos, tři disky Sessions, čtyři Blu-ray verze alba a je doplněna knihou plnou fotografií, plakátů, rukopisů, poznámek a textů. Deluxe varianta bude obsahovat výše zmíněné disky, 4 LP limitovaný box set – klasické album a audio kolekci, která mj. obsahuje Esher Demos, 24stránkový booklet, plakáty a portréty. Standard verze potom obsahuje klasické původní 2 LP.

Většina skladeb byla složena v meditačním centru Mahariši Maheš Jógiho poblíž indické Rišikeše, kam členové skupiny se svými manželkami odcestovali v únoru 1968, aby se zrekreovali a věnovali se meditacím. Na rozdíl od předchozího alba, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, nebylo The White Album zamýšleno jako konceptuální album. Písně nespojuje žádné téma, střídá se i mnoho stylů hudby (blues, hard-rock, folk, ska a další). Je možné, že právě z důvodu takového množství nesourodých „škatulek“ či „koutků“ chtěli Beatles toto album původně nazvat Domeček pro panenky.

Obal desky navrhl renomovaný autor pop artu Richard Hamilton a je v kontrastu s obalem „Seržanta Peppera“ stejně, jako je tomu v případě hudebního obsahu těchto dvou alb. Celá obálka má bílou barvu. Na obálce je pouze plasticky či v odstínech šedi vytlačen název alba.

Album se v Británii i Americe stalo okamžitým bestsellerem, který se umístil na prvních příčkách, kde se držel osm až devět týdnů. Deska se stala 19x platinovou a v roce 2000 byla uvedena do Grammy Hall of Fame jako „deska s neuvadající kvalitou a historickým významem“. 

„Jedná se o nejlepší album, které kdy Beatles vydali a jenom Beatles mohou udělat ještě lepší,“ komentoval tehdy desku spoluzakladatel časopisu Rolling Stone Jann Wenner.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články