Bill Clinton dnes slaví 72. narozeniny. Prezident Spojených států, jehož kariéru poznamenala aféra s Monikou Lewinskou

Bill Clinton
Zdroj: Pixabay.com
Will Jefferson Clinton se narodil 19. 8. 1946 v Hope, Arkansas.Na univerzitě v Yale studoval práva.Během studií se seznámil s manželkou Hillary.Bílý dům - sídlo amerických prezidentů.+ 2 fotky+ 3 fotky

Celým jménem Will Jefferson Clinton se narodil 19. 8. 1946 v Hope v Arkansasu. Než se stal v pořadí 42. hlavou státu, zastával zde více než deset let úřad guvernéra. Jako první americký prezident také navštívil Vietnam po skončení tamější války.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 18. 08. 2018 10:27

Demokrat, který vládl velmoci v letech 1993-2001, se už od mládí zajímal o politiku. Během studií vypomáhal v týmu pro zahraniční záležitosti senátora Fulbrighta. Po získání stipendia odešel za vzděláním na Oxford. Zde strávil dva roky, než se vrátil do Ameriky studovat práva na Yale. Ve škole se seznámil se svou budoucí manželkou Hillary. Po úspěšném zakončení studií přednášel právo na Arkansaské univerzitě.

Kandidatura do Kongresu v roce 1974 neměla úspěch. O dva roky později vyhrává volby a stává se arkansaským guvernérem. Tím byl i v roce 1982 znovuzvolen a tuto funkci vykonával až do doby, než se stal prezidentem. Úřad převzal po Georgi H. W. Bushovi starším. Ve svém volebním období se snažil smazat americké národní dluhy svých dvou předchůdců nebo o vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu z roku 1993 tzv. Dohodou z Osla. Jeho záměrem bylo i reformovat školství, snížit nezaměstnanost a udržet stabilní státní rozpočet.




Druhé volební období Billa Clintona je poznamenané aférou s Monikou Lewinskou, která v Bílém domě působila v letech 1995-1996 jako stážistka. Zdroje uvádějí, že s Clintonem měla poměr a byla jednou z hlavních postav impeachmentu – tedy odstoupení z funkce. V roce 2001 ho v prezidentském úřadě vystřídal George W. Bush mladší. Navzdory předešlé události je jeho působení ve funkci prezidenta a spravování země hodnoceno jako jedno z nejúspěšnějších v historii.


Clintonova manželka Hillary je také veřejně známou osobou a angažuje se v politice. Byla členkou Kongresu a ministryní zahraničí. V roce 2016 neúspěšně kandidovala na post, který dříve zastával její manžel. Byla poražena Donaldem Trumpem, který do úřadu nastoupil 20. ledna 2017.


Bill Clinton má zúžené tepny, což je důsledkem špatného prokrvení srdce. Podstoupil dvě operace, kde mu lékaři provedli čtyřnásobný bypass a výztuž do cévy.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články