Bitva mezi světovými odborníky na přežití: Kdo z nich se ukáže jako pravý hrdina

Ed Stafford a Aldo Kane se utkají
Zdroj: První z kola ven
Ed Stafford na BorneuEd v IndiiEd v MongolskuEd na ostrově Palau+ 7 fotek+ 8 fotek

Když se řekne slovo survival, většina z nás si vybaví pokořitele světových rekordů a neúnavného dobrodruha Beara Gryllse. Není ale zdaleka jediným mistrem svého řemesla. Discovery Channel nabídne během ledna zajímavou podívanou – soutěž mezi experty na přežití v divočině. A protože se každý z nich profiluje odlišným zaměřením, tak celý pořad aspiruje na to stát se návodem, jak se vypořádat s těmi nejextrémnějšími podmínkami. Který z šestice dobrodruhů bude tím nejlepším učitelem/mentorem/mistrem?

Redaktor
Redaktor 11. 01. 2019 09:30

Celá show vzniká pod hlavičkou známého dobrodruha Eda Stafforda, který bude nebezpečné nástrahy překonávat ve svém novém pořadu Ed Stafford: První z kola ven (Ed Stafford: One Man Out). Za svůj největší úspěch považuje pěší túru po celé délce Amazonky, kdy za 860 dnů ušel neskutečných 6 400 kilometrů.

V nové šestidílné reality show se vypraví na různá místa – počínaje ostrovem Borneo, přes rozlehlé stepi Kazachstánu či Mongolska, ale i pralesní terény v Thajsku či na ostrově Palau. Nebude ovšem sám – každá výprava bude závodem o čas proti dalšímu slavnému dobrodruhovi. S kým Stafford plánuje poměřit své síly?

EJ Snyder: Válečný hrdina

Kdo by si dokázal v nejextrémnějších podmínkách poradit líp než válečný veterán? EJ Snyder má na svém kontě více než 40 vojenských ocenění, která získal mimo jiné během svého působení ve válce v Zálivu nebo jako aktivní účastník operace Irácká svoboda. Divákům Discovery pak bude známý hlavně z pořadů Dvojí přežití (Dual Survival) či Nazí a vystrašení (Naked and Afraid), kde se mu jako jedinému z účastníků podařilo vícekrát pokořit 21denní výzvu. Snyder je expertem na vedení týmu, stopování, výrobu primitivních zbraní a příbytků a sebeobranu. V životě jej vždy poháněla rodinná tragédie – ztráta bratra v jeho nedožitých 22 letech. Po válce se vrhnul do oblasti showbusinessu a působí jako filmový konzultant, kaskadér nebo motivační řečník.

Matt Graham: Milionář z pralesa

Když mu bylo 7 let, rozhodl se Matt Graham žít jako původní obyvatelé Ameriky, kteří jej už v dětství fascinovali – tedy ve spojení s přírodou a bez poskvrnky civilizací. Sám se nechal slyšet, že moderní společnost, která se vzdala kontaktu s přírodou a stromy, pro něj nemá žádný význam. Místo toho pročesal už ve 23 letech téměř každý hektar kalifornských lesů a od té doby žije každoročně 6 měsíců sám v lesích bez kontaktu s civilizací. V čem Matt Graham exceluje? V podstatě v každé domorodé technice boje. Jeho skutečnou vášní je však výroba primitivních nástrojů – vlastnoručně vyráběné nože mu na prodeji každoročně vydělávají miliony dolarů. Nejbližší mu jsou však oštěpy a kopí. To dokonce natolik, že se může zvát mistrem atlatlu (domorodý oštěp určený k vrhu). Navíc údajně každé ráno uběhne 80 kilometrů pro snídani. Fanoušci Discovery jej mohou znát také z pořadů Dvojí přežití (Dual Survival) nebo Zkus přežít (Dude, You’re Screwed).

Cat Bigney: Intelektuálka mezi divochy

Tak se dá pojmenovat jediná ženská účastnice v našem výběru, Cat Bigney. Vystudovaná behaviorální antropoložka rozhodně za svými soky nijak nezaostává. Naopak, průpravu k přežívání v extrémních podmínkách získala již v dětství, které prožila se svými rodiči v pohoří Wasatch v Utahu. Jako dcera lovců bobrů se naučila mnohé – stahovat říční živočichy z kůže, postavit si vlastní improvizované obydlí nebo sdílet přístřešek se slepicemi a závlahovou zahradou. Během vysokoškolských studií se pak ukázalo, jakým renesančním člověkem ve skutečnosti je – vyniká v řadě sportů (m.j. rugby nebo vodní pólo), přednáší na univerzitě, působí jako instruktorka přežití a vypracovala se i jako televizní osobnost. Na Discovery působila jako konzultant pro reality show Beara Gryllse V divočině s Bearem Gryllsem (Running Wild with Bear Grylls) a na National Geographic má dokonce vlastní pořad Úžasné lidské pokolení (The Great Human Race). Fascinace domorodými civilizacemi je pro ni však naprosto zásadní.

Ken Rhee: Nesmlouvavý mořský vlk

Tohoto rodilého Jihokorejce můžete znát z pořadu BBC Pekelný týden (Ultimate Hell Week), kde uplatnil své cenné zkušenosti. Přestože prožil celé mládí v USA, rozhodl se vrátit a sloužit své rodné vlasti. Jeho kariéra byla už od počátku pevně spojená s mořem. Prvních 8 let v armádě strávil jako člen námořnické jednotky specializující se na řízené podvodní demolice. V amerických Navy SEALS – nejprestižnějším námořnickém útvaru na světě – načerpal co nejvíce poznatků, které pak po návratu do Jižní Koreje dokonale využil při účasti na významných operacích v mezinárodních vodách, jako byly ty proti Severní Koreji nebo zásahy proti plavidlům somálských pirátů. Z pozice instruktora se také podílí na současné podobě jihokorejských bojových jednotek.

John Hudson: Nesmrtelný mentor

Asijské džungle, mrazivé zimy antarktických polárních kruhů nebo naopak extrémní vedra v poušti Atacama – nic z toho není hlavnímu instruktorovi přežití britských ozbrojených složek cizí. Z univerzity v Leedsu, kde studoval produktový design, se dostal do britské RAF, kde se už při úvodním tréninku vyžíval ve výcviku přežití. Tedy disciplíně, která mezi kadety patří zdaleka mezi ty nejmíň populární. Tyto techniky si však osvojil natolik, že je mu dnes připisováno autorství manuálu pro přežití, který je základním kánonem všech složek britské armády. Konzultoval i finální podobu výcvikového filmu SERE (Survival, Evasion, Resistance and Extraction). Za léta služby přišel John Hudson na to, že přežití je nejen záležitostí fyzické odolnosti, ale do stejné míry zatěžuje i psychiku. Jeho přístup i výcviková metoda se tak zakládají na psychologických poznatcích a snaží se v každém ze svých žáků probudit zájem o sama sebe. Hvězda pořadu Discovery Zkus přežít (Dude, You’re Screwed) tak považuje za stejně důležité „to, co má člověk v kapse“ i „to, co má člověk v hlavě“.

Aldo Kane: Odstřelovač

V první epizodě se Stafford postaví snad nejzarputilejšímu ze svých soupeřů. Alda Kanea znají snad všichni filmaři i producenti dobrodružných televizních pořadů po celém světě. Je známý díky svým extrémním životním zkušenostem i skrze vlastní firmu Vertical Planet, která se specializuje na oblast bezpečnosti a zvládání rizik při natáčení. V britských ozbrojených složkách jej mají zapsaného jako jednoho z nejmladších sniperů vůbec. Aldo Kane se ve svém životě rozhodně nenudil – stanul v hledáčku zbraní připravených vystřelit, absolvoval sestup do aktivní sopky, podařilo se mu vyhnout nakažení virem Ebola. A tím výčet jeho zážitků teprve začíná. Uvidíme, co nám předvede na Borneu.

Survivalová reality show Ed Stafford: První z kola ven (Ed Stafford: One Man Out) je vůbec první soutěží, která proti sobě staví více expertů na přežití do pozice soupeřů. Může se chlubit ale ještě jedním prvenstvím – půjde o vůbec první survivalovou show ve 4K rozlišení. Závod o přežití začíná 28. ledna ve 20:00 na Discovery Channel. Vítáni jsou všichni, pro které je strach cizím slovem!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články