Byla snad nalezena bájná Atlantida? Ponorka nalezla kousek od Ria záhadné pozůstatky potopeného kontinentu

Nalezneme někdy bájnou Atlantidu? Nebo si vše vymyslel Platón?
Zdroj: pixabay

Na výzkumu společnými silami pracovali japonští a brazilští vědci, kteří se potopili do hlubokých vod mořského dna asi 1500 metrů od Rio de Janiera. Na dně moře nalezli důkazy o potopeném kontinentu. Opravdu se může jednat o Atlantidu?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 07. 05. 2018 12:25

Vědci a oceánologové se na dno nepotopili kvůli Atlantidě. Chtěli jen prozkoumat život v těchto vodách. Na potopený kontinent narazili čirou náhodou. Potopený kontinent prozradila žula, která se většinou vyskytuje pouze na souši. Místo klasického mořského dna vědci nalezli ,,souš“.

Co řekl Platón?

První zmínky o Atlantidě přinesl Platón. Podle něj se Atlantida vyskytovala za Herkulovými sloupy (dnešní Gibraltarský průliv). Kontinent měl mít velikost asi jako Asie (tj. dnešní Malá Asie) a Libye. Což Platónově popisu celkem odpovídá. "Je zřejmé, že nemůžeme očekávat, že objevíme ztracené město uprostřed Atlantiku. Ale pokud se ukáže, že jde skutečně o kontinent, bude to velký objev, který může mít i důsledky pro prodloužení kontinentálního šelfu," uvedl hlavní geolog Roberto Ventura Santos.

Nalezneme někdy Atlantidu?

Říkat, že se vědcům podařilo objevit tento bájný kontinent, je velice předčasné, a jak se zdá, tak i velice nepravděpodobné. Možná opravdu šlo o malý kontinent, který opravdu zmizel pod mořem, ale to, že by to byla právě Atlantida, je šance malá. Atlantida byla v lidské historii hledána mockrát. Mockrát se už také mělo za to, že byla opravdu objevena. Nakonec se všichni horcí kandidáti postupně ukázali jako nepravděpodobní. Velkou zajímavostí také je to, že se o ní zmiňuje pouze Platón. Nikdo z dobových autorů o ní nenapsal ani řádek. Je možné, že si Platón vymýšlel a Atlantida existovala jen v jeho fantazii?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články