Čeká vaše dítko první výběr dioptrických brýlí? Prozradíme vám nejčastější chyby, kterých byste se mohli dopustit

Na dětských brýlích není dobré šetřit.
Zdroj: pixabay
Na dětských brýlích není dobré šetřit.Na brýlích není dobré šetřitmohli by se vám prodražit

Koupit dítku dioptrické brýle možná vypadá jednoduše, ale až tak pohodové to zrovna není. U malých dětí vybírají brýle především rodiče. Zamýšlí se, jaké obroučky jim k jejich dítěti jdou nejlépe. To je sice fajn, ale nikdo se už neptá, co si o brýlích myslí samotný budoucí malý uživatel.

Redaktor
Redaktor 28. 05. 2018 12:54

Co nikdy nedělejte

Zklidněte se

To, že vaše dítko bude nosit brýle, není přece konec světa. Maminky většinou utřou slzu lítosti a tatínkové si občas neodpustí poznámku ve stylu – vypadáš jako blb. A to nemluvě o tom, když se rodiče před nešťastným dítětem začnou o brýlích hádat. Berte vždy na vědomí, že to, jak o brýlích budete mluvit a smýšlet vy, tak o nich bude smýšlet i váš potomek. Nejasnosti si vyříkejte doma za zavřenými dvěřmi, ale ne před vlastním dítětem, které už je na nervy pouze z toho, že nějaké brýle bude muset nosit.

Dejte na názor dítěte

Úplně malé děti vám s výběrem asi moc nepomohu a neřeknou si, co chtějí a nechtějí nosit. Ty větší ale ano. Dejte na jejich názor. Jestli se vám vaše dítě v jím vybraných brýlích nebude líbit, nenuťte ho do jiných. Důležité je, jak se v nich cítí.

Zaměřte se na odolnost obrouček

Vybírejte kvalitní a hlavně ty, které opravdu vydrží. Především, jde-li o děti. Děti rády běhají, honí se a skáčou. Je tedy dobré vybrat kvalitně. Pro temperamentní dítka jsou jedním z možných řešení třeba posuvná ramínka, která se nasadí na nožičky brýliček, správně nastaví a drží pak obrubu poměrně pevně za uchem. V těchto brýlích lze dělat i kotrmelce. Podle odbornice si však otec s matkou neuvědomí, že dítě, zejména to malé, se často dívá na svět dospělých zespoda nahoru. A když brýle nejsou dostatečně široké, nekouká skrze ně, ale přes horní okraj obruby.

Kvalita je důležitá

Nejenom pevnost a odolnost obroučků je u dětských brýlí důležitá. Je třeba počítat s větším množstvím oprav než u dospělých. Levné a křehké konstrukce obvykle nevydrží razantnější zacházení. Bezpečnost zajišťují i skla, respektive plasty, které je obtížné rozbít. Nejlepší jsou skla tvrzená, se speciální povrchovou úpravou proti poškrábání.

Levná koupě se snadno prodraží

Myslíte si, že jste nakoupili dobře a levně? Tak to jste na omylu. Hodně rodičů hledí při výběru na cenu brýlí. Brýličky za pakatel nabízejí především obchodní řetězce. Od těchto brýlí ale nemůžete čekat velkou kvalitu. Mají velice omezený výběr značek a chybí jim optičtí specialisté, kteří vám s výběrem poradí. Brýle si můžete koupit i přes internet. To ale znamená, že si je dítě nemůže předem vyzkoušet. Nakonec vám tedy nezbyde nic jiného, než zajít do nejbližší kamenné optiky a pořádné brýle koupit tam.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články