Češi jako milovníci psů: Na které rasy nedají dopustit?

Německý ovčák příčku oblíbenosti jednoznačně vyhrál
Zdroj: zdroj: pixabay

Nikde jinde není tolik psů jako v České republice. Poznáte to i pouhým okem, když přijedete do jiné země. Trávníky jsou sice čisté, ale úplně prázdné. Žádný štěkot. A na které rasy Češi nedají dopustit?

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 18. 07. 2018 09:50

1. Německý ovčák

Jasný vítěz celého žebříčku a průzkumu. Toto plemeno je v Čechách oblíbeno už dlouhou dobu, a když byl v televizi poprvé uveden seriál Komisař Rex, stali se "ovčouni" nedostatkovým zbožím. Pes je to nádherný a především učenlivý a všestranný. Lehce se vycvičí a je to rodinný typ.

2. Jezevčík

Oblíbenost jezevčíka je vlastně docela paradox, protože podle jiné studie, která se zabývala ostrostí a agresivitou různých psů, vyšel jezevčík jako vítěz. To ale jeho oblíbenosti nijak neublížilo. Chová se ve třech velikostech a ve třech typech srsti. Drsnosrstý, krátkosrstý a dlouhosrstý. Jezevčík je milý pejsek a jedinečný norník. S přibývajícím věkem ale mívá velké problémy se svou dlouhou páteří.

3. Yorkšírský teriér

Teriéři jsou samostatnou kapitolou. Říká se, že čím menší teriér, tím větší vztekloun. Yorkšíráci milují svou rodinu a zuby nehty ji také brání. Jsou velice uštěkaní, ale věrní kamarádi. Velkým plusem je to, že se tento psík hodí k alergikům díky své jedinečné srsti a k tomu vůbec nelíná. Yorkšíři mají velice zajímavou minulost. Původně to byli psi horníků, kde ve štolách lovili myši.

4. Čivava

Další zakrslé plemeno, které pochází až z Mexika. Spolu s Akita inu a faraonským chrtem jde o nejstarší plemeno psa na světě. V dobách Mayů, kteří tyto psy chovali, měla čivava důležitou roli. Doprovázela prý duše zemřelých na onen svět.

5. Labradorský retrívr

Kamarádství labradorů ani nemusíme dlouho představovat. Je to pes do nepohody, který se skvěle cvičí, je velice inteligentní a miluje vodu. Uplatnění pro něj mají jak myslivci a policisté při hledání výbušnin a drog, tak postižení lidé, kterým slouží jako asistent.

6. Bernský salašnický pes

Majestátní pes a velký "méďa" na hraní. Je původem ze Švýcarska, kde pomáhal pást svým pánům ovce. Je nenáročný a může být celoročně venku. Jedinou nevýhodou je jeho dlouhá srst, která se ráda cuchá.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články