Cesta za krásnější pletí: Jak si doma připravit ten správný peeling

28. ledna 2019 Pavel Dvořák
Pleva.cz
Pleva.cz

Peeling je poslední dobou trendy stejně jako celotělové mazání olejem, proto vám poradíme, jak si vybrat nebo si doma namíchat ten správný, jak a kdy ho aplikovat a především čeho se vyvarovat. Na cestě za krásnější pletí či pokožkou celého těla bude peeling váš důležitý pomocník.

Peeling odstraňuje odumřelé části pokožky

Peeling je kosmetická substance, která obsahuje malé či větší částice pomáhající obrušovat vaši pleť a odstraňovat z ní odumřelé buňky. Nejčastěji se setkáte s peelingovými krémy, maskami nebo dokonce spojením peelingu a sprchového gelu. Peeling si také můžete snadno vyrobit i z ryze domácích surovin, které máte po ruce teď hned.

Peeling nastartuje regenerační procesy v pokožce, obnovuje ji a dělá ji viditelně jasnější a hladší. Oblíbily si ho zejména ženy s unavenou či zašedlou pletí, s nestejným a nejednotným zbarvením pleti nebo oloupanou pokožkou po opalování. Nejčastějšími složkami peelingů bývají mořský písek, mletá pemza nebo drcené mandlové skořápky. V USA obsahovaly peelingy plastové mikrogranule, které způsobovaly rozsáhlé ekologické škody, protože se po použití logicky stávaly součástí potravního řetězce. Proto byl peeling v USA zakázán. My se ovšem zákazu peelingu bát nemusíme, protože si ho vyrobíme sami doma nebo pečlivě prověříme jeho složení už při nákupu.

Vyberte si vhodný peeling pro obličej i pro tělo

Peelingy budete potřebovat dva – jeden na obličeji, druhý pro celé tělo. Stejně jako v případě denních a nočních krémů není příliš vhodné obojí zaměňovat. Peelingy určené pro celé tělo totiž mají hrubší zrníčka, protože si musí poradit s obnovou silnější vrstvy pokožky. Naopak obličejový peeling by měl být jemný a citlivý, vaše pleť totiž potřebuje opravdu unikátní péči.

Na ten nejjednodušší, účinný a voňavý peeling můžete také použít zkrystalizovaný med, stačí s ním pleť jemně hladit, až se krystalky v medu rozpustí.

V obchodech najdete celou řadu peelingů určených na jednotlivé typy pleti – pokud máte pleť problematickou či citlivou na novou kosmetiku, určitě si vyberte variantu pro pleť jemnou a citlivou. U kupovaných peelingů zároveň můžete zkusit i nejrůznější varianty formy – nejčastější jsou krémové peelingy, za nimi dominují peelingy ve formě pěny. Nově se objevují praktické peelingové slupovací masky, kterou pečlivě nanesete, po ztuhnutí sloupnete a odumřelé buňky a nečistoty zůstanou zachycené v ní.

Peeling jemně aplikujte na vyčištěnou pleť

Před aplikací peelingu pleť pečlivě vyčistěte pleťovým mlékem a následně pleťovou vodou. Samozřejmostí je předchozí odlíčení. Před samotným použitím peelingu je velmi dobré obličej navlhčit a připravit. Namočte ručník do teplé vody, pečlivě vodu vyždímejte a na jednu minutu si vlhký ručník přiložte na obličej. Nádherně se vám díky tomu otevřou póry a aplikace bude daleko účinnější. Peeling nanášejte prsty a provádějte krouživé pohyby po celém obličeji či těle. Kroužky byste měla dělat směrem ven a při kroužení zbytečně netlačit, ať pleť příliš nepodráždíte.

Po provedení peelingu pleť pečlivě opláchněte teplou vodou a smyjte všechny částečky peelingu. Poté naneste poctivou vrstvu vašeho hydratačního či nočního krému – ideální je totiž peeling provést večer, pokožka má přes noc dostatek času na zotavení a vstřebání účinných látek z krému a ráno pak bude jen zářit.

Neopakujte příliš často

Zbytečně hojné používání peelingu by mohlo vaši pokožku poškodit a přinést opačný efekt, než jaký si přejete. Proto byste se měla držet základního pravidla: všeho s mírou. Peeling pak opakujte podle svých vlastních zkušeností a typu pleti. Pro normální pleť aplikujte peeling jednou až dvakrát do měsíce. Mastná pleť vyžaduje spíše častější použití peelingu, říká si o něj přibližně jednou za 14 dní. Suchá a citlivá pleť naopak peeling tak často nepotřebuje a ideální interval jeho použití je maximálně jednou měsíčně.

Kdy peeling nedělat

Peeling je vhodné provádět pouze v případě, že je vaše pokožka v dobrém stavu. Nevhodné jsou případy, kdy trpíte nejrůznějšími vyrážkami nebo pupínky. Mechanické čištění by takovému stavu určitě neudělalo dobře, naopak by mohlo situaci ještě zhoršit a pupínky rozšířit. Pleť byste v takovém případě zbytečně podráždila a poškodila regenerační procesy.

Peeling je obecně vhodný pro všechny typy pleti – normální, mastnou, suchou – i pleť mladou nebo naopak stárnoucí. Jen je vždy třeba vybrat ten pravý právě pro vás. A nejlepší je samozřejmě ten domácí, protože přesně víte, co si do něj namícháte.

Peeling a akné

Pokud trpíte silnou akné, buďte s peelingem obzvláště opatrná, vhodné nebudou jisté typy peelingu – například výše popsaná slupovací peelingová maska, ovšem domácí kávový či jogurtový peeling vám neuškodí. V případě několika pupínků na obličeji peeling směle proveďte, pouze se vyhněte postiženým místům.

Zatímco peeling v létě doporučují jednoznačně všichni, na aplikaci peelingu v zimě jsou názory rozporuplné. Odstraňování odumřelých buněk peelingem se nedoporučuje při teplotách pod nulou, kdy by nedokonale ošetřená pleť mohla začít praskat a bolet.

Připravte si mističky… jdeme na to!

Domácí peeling je složený vždy ze dvou základních ingrediencí. První tvoří olejová složka a druhou složka hrubší, která pomůže s odstraněním odumřelých částeček kůže. Tyto základní ingredience si samozřejmě můžete obohatit o pár kapek toho či několik lžiček onoho (bylinky, jako je třeba levandule, oblíbené esenciální oleje apod.), ale princip je v zásadě stejný. Domácí peeling byste měla namíchat bez velkého nákupu a přemýšlení. Cukrové peelingy připravujte těsně před použitím, aby se cukr ve směsi nerozpustil.

Jako první, olejovou složku můžete použít mandlový olej, jojobový olej, olej z hroznových semen, kokosový olej nebo klasický olivový olej, ale jako základ vám také může skvěle posloužit med. Oleje se občas až nadměrně obávají lidé s mastnou pletí – sice k tomu není žádný pádný důvod, ale v případě takových obav můžete olej nahradit jogurtem nebo měkkým tvarohem. Jako druhou, drsnější složku, která pomáhá čistit, můžete použít mletou kávu nebo najemno mleté ovesné vločky. Dobře vám poslouží i cukr krupice nebo jemnější třtinový cukr.