Christian Dior by dnes oslavil 114. narozeniny: Co jste o jeho životě nevěděli?

Módní návrhář Christian Dior bude navždy ikonou
Zdroj: archiv Extra
Každá chce mít doma alespoň jednu kabelku od DioraMódní návrhář Christian Dior bude navždy ikonouŽeny ho milovaly a obdivovalyKdo měl šaty od Diora, byl někdo+ 2 fotky+ 3 fotky

Christian Dior byl jedním z nejvlivnějších a nejtalentovanějších francouzských i světových módních návrhářů všech dob. Pojďme si zmapovat jeho život i tvorbu. Přinášíme ty nejzajímavější okamžiky ze života této ikony stylu.

Redaktor
Redaktor 21. 01. 2019 08:16

Dnes by jeden z nejúspěšnějších a nejtalentovanějších módích návrhářů oslavil 114. narozeniny. Připomeňte si tedy ty nejdůležitější informace, které jste o panu Diorovi nejspíš nevěděli.

1. Jeho rodiče dlouho věřili, že se z něj stane uznávaný diplomat. Nejprve vyslyšel jejich přání a v patnácti letech šel studovat politologii. Avšak již po dokončení střední školy roku 1925 šel za svým snem. Talentovaný Christian chtěl být totiž jakkoli spojen s uměním, a to především v módní sféře.

2. Svou kariéru započal jako pouliční prodejce svých vlastních nakreslených návrhů, které prodával okolo 10 centů. Až dlouho po studiích získal peníze od svého otce a v roce 1928 si otevřel svoji první malou uměleckou galerii.

3. V roce 1947 si otevřel vlastní firmu Christian New York Inc., která znamenala začátek revoluce v poválečné módě. Do dějin vešly jeho modely pod označením „new look“.

4. Ačkoliv jsou v dnešní době jeho střihy vnímané jako absolutní klasika, v době jejich vzniku šlo o absolutní revoluci.

5. Pro „new look“ byly charakteristické krátké kabátky, vosí pas a široké sukně. Vše bylo doplněno obrovskými klobouky, dlouhými rukavicemi, hedvábnými květinami a lodičkami na vysokém podpatku.

6. Byl mistrem v objevování tvarů a siluet. Jednou se nechal slyšet: „Navrhuji květinové ženy“. A teď už víme, co to znamenalo.

7. Christian Dior zemřel ve městě Montecatini v Itálii. Některé zdroje oznámily, že Dior zemřel na srdeční infarkt po tom, co mu zaskočila rybí kost.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články