Čištění zubů dvakrát denně je zbytečné, vzkazují zubní lékaři

Pokud ovšem jíte zdravě, nemusíte mít žádné obavy. Čistit zuby si můžete jen jednou denně.
Zdroj: Pixabay.com
Co se děje se zuby, když si je čistíte jen jednou denně?Ve skutečnosti totiž nezáleží, jestli si chrup vyčistíte těsně před ulehnutím, ale zda tak učiníte jednou za 24 hodin.Také platí, že čím déle se na zubech drží povlak, tím déle na něm bakterie parazitují.Čištění zubů dvakrát denně se vryje do paměti snáze.+ 1 fotka

Jisto to znáte. Padnete únavou do postele a na zuby si už ani nevzpomenete. Jak moc vám vynechání ústní hygieny před spánkem uškodí? „Někdy hodně, někdy vůbec,“ shodují se odborníci.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 04. 07. 2018 10:03

Ve skutečnosti totiž nezáleží, jestli si chrup vyčistíte těsně před ulehnutím, ale zda tak učiníte jednou za 24 hodin. Tvrdí to Kimberly Harms, zubní lékařka a mluvčí Americké asociace zubních lékařů.

 

Je důležité tento interval striktně dodržovat?

Pokud nechcete, aby bakterie ve vašich ústech „uzrály“, tak rozhodně. Během 24 hodin totiž zbytky jídel spolu s bakteriemi vytvářejí zubní plak a produkují kyselinu, která uvolňuje látky zažírající se do zubní skloviny. Tím si lehce položíte základy pro zubní kaz.

Zkrátka čím déle se na zubech drží povlak, tím déle na něm bakterie parazitují. A jejich majitel se stále rychleji řítí střemhlav do zubařského křesla.

 

Tři minuty k nezaplacení

Kde se tedy vzala informace, že zuby se mají čistit po probuzení a před nočním spánkem? Podle zubařů v tom vězí síla zvyku. Čištění zubů dvakrát denně se vryje do paměti snáze.

Když už jsme u spánku, dejte si mezi ním a zubní hygienou pauzu. „Dáte tak fluoridu v zubní pastě více času na posílení zubů a vytvoření štítu proti kyselinám,“ říká Denis Kinane, děkan Fakulty zubního lékařství Pensylvánské univerzity.

 

To samé platí pro čištění zubů těsně po večeři. Kvůli kyselinám jsou vrchní vrstvy skloviny změkčené. Okamžitým čištěním byste je mohli odstranit a poškodit tak samotný zub. Dopřejte si klid alespoň půl hodiny po jídle. 

Nejspíše teď jásáte, že se otravnému čištění vyhnete, ale ještě předtím vás musíme upozornit na riziko sacharidů. Jejich účinky na váhu známe všichni, ale víte, co dokáží udělat vašim zubům? Celodenní průběžná konzumace sacharidů (i popíjení kávy) stimuluje bakterie k tvorbě nebezpečných kyselin. A ty, jak už dávno víme, vedou k tvorbě kazů.

 

Všeobecně se doporučuje příjem sacharidů snižovat. Nekonzumovat sladké od rána do večera. Pokud ovšem jíte zdravě, nemusíte mít žádné obavy. Čistit zuby si můžete jen jednou denně.

Jak říká doktor Yanfang Ren, „trvá dlouho, než zubní plak začne vápenatět, a dostatečné vyčištění zubů odstraní den starý plak – jen dodržujte čas čištění mezi dvěma a čtyřmi minutami a měli byste být v pohodě“.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články