Co všechno dokáže vydržet lidské tělo, než zemře? Jak dlouho vydrží člověk nepít, nejíst a nespat?

Člověk vydrží nejíst asi 60 dní
Zdroj: zdroj: pixabay

Lidské tělo dokáže přežít v opravdu drsných podmínkách a vydržet neuvěřitelné věci. Vůle žít je v nás zakořeněna opravdu hluboko. Jak dlouho dokáže člověk ustát hlad, žízeň a únavu?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 06. 04. 2018 18:22

Spánek – jak dlouho můžeme nespat?

Spánek je pro člověka opravdu velice důležitou aktivitou. Je to jedna z mála činností, kterou si tělo doslova vynutí. Odpověď na tuto otázku přitom vlastně vůbec není jednoznačná. Rekordmanem v nespavosti je dle Guinessovy knihy rekordů sedmnáctiletý středoškolský student Randy Gardner, který vydržel celých jedenáct dní beze spánku. Když vědci zjišťovali, jak dlouho může člověk nespat, jejich pokusní dobrovolníci to vydrželi asi 8 dní.

Při nedostatku spánku nastává problém s motorikou, s koncentrací a vnímáním. Především se ale naprosto změnil psychický stav a nálada těchto dobrovolníků. Stačilo se dvakrát plnohodnotně vyspat a zkoumané subjekty se zase navrátily do svého původního stavu.

Když vědci prováděli podobný pokus na myších zjistili, že po dvou týdnech, co myši nespaly, uhynuly na spánkovou deprivaci a na vyčerpání organismu.  

Voda – jak dlouho vydržíme nepít?

V extrémních případech (například na poušti) je smrt velice rychlá. Musí se tedy vzít v potaz to, v jakých podmínkách se člověk bez vody nachází. Dospělý a zdravý člověk v příznivých podmínkách může bez vody žít celkem dlouho. Přežije víc jak týden a možná i déle, když dostane jen trochu napít a bude mít omezený přístup k vodě.

Jídlo – jak dlouho vydrží člověk nejíst?

Rekordmanem v nejezení překvapivě není Gándhí, ale Charles Robert McNabb, který hladověl ve vězení 123 dní. Pil pouze vodu a občas si dal šálek kávy. Průměrný a zdravý člověk může bez jídla přežít i 60 dní. Vše záleží na jeho fyzické kondici a také na tom, kolik váží. Je totiž vědecky dokázáno, že tlustí a silní lidé vydrží bez jídla mnohem déle, než lidé s běžnou váhou. Obecně se uvádí, že žádný člověk nemůže přežít ztrátu víc než čtyřiceti procent své tělesné hmoty.

 

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články