Cukrář Josef Maršálek: Jak se dostal k pečení zákusků pro britskou královnu

Dorty nejen pro anglickou královnu.
Zdroj: marsalekjosef.com
Na těchhle laskominkách si ujížděla i anglická královna.Pečení je Josefův život.Kdo by si nedal tuhle lákavou čokoládovou dobrotu.Maršálkovy dortíky můžete jíst i očima.+ 11 fotek+ 12 fotek

Pekařský a cukrářský mistr Josef Maršálek se po několika letech působení a sbírání zkušeností v zahraničí vrátil zpět do ČR. Například v Anglii vedl tým cukrářů a pekařů pro obchodní dům Harrods, kde si jeho sladkosti oblíbila i sama královna. Nyní je můžete ochutnat i vy v Chateau Kotěra.

Petra Járková
Petra Járková 29. 01. 2019 13:52

Cukrář Josef Maršálek na první dojem působí spíš jako bohém a umělec než jako muž, který rád peče. Zdání ale klame a tento mistr cukrářského umění strávil sedm let v týmu nejlepších cukrářů Evropy. Ve slavném obchodním domě Harrods pekl dorty třeba i pro anglickou královnu.

Josefa pečení bavilo odmalička. Místo, aby si hrál s auty, motal se po kuchyni a pomáhal babičkám. Začínal tím, že třel žloutky s cukrem, ale když okolí zjistilo, jaký má talent, dostával v kuchyni složitější a složitější úkoly.

Kdo by čekal, že se Josef po základní škole vydá na kariéru cukráře, tak se plete. Jelikož pocházel z malé vesnice, byl nejstarší ze čtyř sourozenců, dobře se učil a rodiče pro něj vždy byli autoritou, musel na gymnázium. Rodiče z něj chtěli mít učitele. Po gymnáziu sice jeden rok učil, ale protože věděl, že tohle není jeho životní cíl,  v devatenácti sbalil kuchařské knihy, rondony a vydal se do Prahy na zkušenou.

Ze začátku ho všude odmítali, protože neměl výuční list a ten byl tenkrát pro práci cukráře nezbytný. Maršálek se ale nevzdal a pustil se do studia na kuchaře i cukráře. Škola se mu tak zalíbila, že pokračoval dál a úspěšně absolvoval i vysokou školu s hotelovým zaměřením.

Během studia mu začaly přicházet zajímavé nabídky. Třeba ta v Anglii.

„Pracoval jsem v městečku Bath přes letní prázdniny, a když jsem chtěl po létě odjet, šéfkuchař hotelu Bath Spa byl v šoku a přemluvil mě, abych školu v Česku studoval dálkově a zůstal u něj. Tak jsem zůstal, čtrnáct dní v kuse jsem pracoval a na pět dní měl volno na zkoušky. Byl jsem pak jediný z ročníku, který do školy nejezdil, ale létal přímo z Anglie,“ směje se cukrář.

Ke konci studií získal nabídku na práci v již zmíněném luxusním obchodním domě Harrods, kde sice zastával pozici nižší, než byl zvyklý, ale věděl, že za praxi a zkušenosti mu to rozhodně stojí.

„Bylo mi pětadvacet, viděl jsem možnost profesního růstu, chtěl jsem být součástí nejlepšího kulinárního týmu v Evropě,“ objasňuje své rozhodnutí.

Protože si v Harrods vymohl stejné pracovní podmínky, jaké měl předtím, tedy jet nadoraz deset až čtrnáct dní a následně mít pět dní volna, měl dost času i na cestování a poznávání cizích zemí. Spoustu poznatků a novinek z Ameriky, ale i z Evropy pak v Harrods zavedl a měl s nimi velký úspěch. Po sedmi letech se díky němu tržby na jídle nabízeném v Harrods skoro ztrojnásobily, získal tituly kuchaře roku, tým roku i manažera roku.

Jak sám přiznává, z Harrods odešel, když mu nabídli pozici šéfcukráře, po které od začátku toužil. Prostě bylo pozdě. Chtěl jít dál a rozvíjet se i jinde.

Maršálek tedy odcestoval na rok do Indie, kde také vařil, a pak se neplánovaně vrátil do Česka, kde i zůstal. Dnes můžeme jeho božské dortíky a pečivo ochutnat i my. Pamatujte ale, že Chateau Kotěra není žádnou cukrárnou, kde najdete rakvičky a větrníky ze šlehačkou, ale místem, kde můžete ochutnat cukrářský skvost připravený na míru přímo pro vás. Pokud dostanete na nějaký ten zákusek chuť nebo budete chtít někomu udělat radost opravdu exkluzivním dortem třeba k narozeninam, pak můžete Josefa kontaktovat přes Facebook či Instagram pod nickem @marsalekjosef82.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články