Dal světu Alenku a její kouzelný svět: Výročí narození geniálního spisovatele Lewise Carrola

Jeho nejznámější kniha je Alenčina dobrodružství v říši divů a její pokračování Za zrcadlem a co tam Alenka našla.
Zdroj: wikipedia
Tři mladistvé dívenky, sestry. Lewis Carroll s nimi cestoval loďkou po řece Temži. Během plavby se Alice, jedna z dívek, otázala Carrolla, zda by jim nevyprávěl pohádku.Carroll tak zapustil kořeny fenomenálnímu příběhu – začal vyprávět o Alence.Ta svým pádem do králičí nory vnesla bizarně fantastické prvky do svého pohádkového života.Alice několikrát prosila, aby jí Carroll příběh napsal a mohla si ho kdykoliv číst.+ 6 fotek+ 7 fotek

Anglický spisovatel, matematik, logik, učenec, anglikánský diakon a fotograf: Lewis Carrol měl mnoho tváří, ale všechny vkládal do svých knížek pro děti, kde se snoubil jeho smysl pro hravost s fantazií.

Redaktor
Redaktor 25. 01. 2019 10:38

Jeho vlastní jméno je Charles Lutwidge Dodgson: narodil se 27. ledna v Daresbury, hrabství Cheshire v Anglii, jako syn anglikánského duchovního. Už jako malý psal povídky a básně a nechával je publikovat v časopisech. Navštěvoval Rugby School a Christ Church College v Oxfordu. Zde do roku 1881 přednášel matematiku a psal pojednání a učebnice. Ačkoli měl již dvacet let souhlas děkana, nikdy nebyl vysvěcen na kněze: ať už kvůli jeho koktavosti, či kvůli jeho jiným koníčkům.

Nejraději se věnoval fotografii – je považován za jednoho z nejlepších viktoriánských fotografů – a v jeho hledáčku se často objevovaly děti. Alenka, dcera děkana univerzity, kde Carroll působil, se stala předlohou postavy jeho nejslavnější knihy: Alenka v říši divů – v této knize a v pokračování, nazvaném Alenka za zrcadlem, si vynikajícím způsobem pohrává se satirou a slovními hříčkami.

Svůj pseudonym si zvolil překladem latinského „Carolus Ludovicus“, tedy jeho prvních dvou jmen, do angličtiny. Jeho poslední román, mající dva díly, Sylvie a Bruno vyšel v letech 1889 a 1893. Ovšem kvůli komplikovanosti byla většina čtenářů zmatená, a proto kniha nebyla vřele přijata.

Zemřel 14. ledna 1898 na zápal plic, který ho sužoval. Je pohřben v Guildfordu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články