Další konec světa? Kolem Země proletí mrtvá kometa ve tvaru lebky

Planetka je jen o něco málo reflexnější než třeba uhlí. Odráží totiž pouze 5 - 6 % slunečního světla.
Zdroj: Max Pixel
K Zemi se řítí asteroid ve tvaru lebky, jehož vlastně není třeba se bát.Jelikož se asteroidy časem mění, i tento mohl pozbýt svůj tvar.Podle NASA může být 2015 TB145 ve skutečnosti něco jako mrtvá kometa.Konce světa se prozatím obávat nemusíme.+ 3 fotky+ 4 fotky

Poprvé, kdy se asteroid 2015 TB145 přiblížil k naší planetě, to bylo před třemi lety, tedy v roce 2015. Zemi mine ve vzdálenosti 40 milionů kilometrů, srážky se tudíž obávat nemusíme. Bohužel kvůli tomuto číslu nebude možné jej ani pozorovat, i když bychom měli k dispozici sebepokročilejší dalekohled.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 11. 2018 08:53

V roce 2015 vědci odhadovali velikost tělesa na cca 600 metrů, ale jelikož se asteroidy časem mění, i tento mohl pozbýt svůj tvar, pro který se stal slavným. Jisté ale je, že už si jej budeme pamatovat jako ten, co přiletěl na Halloween a měl tvar lidské lebky.

Mrtvá kometa

Cestování vesmírem není zadarmo, a tak se lidé z Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) domnívají, že na svůj blízký průlet kolem Slunce doplatila i tato kometa. Ta se při vstupu do naší sluneční soustavy zbavila těkavých látek, které tvoří tzv. „ocas“.




Velká dýně

Právě tento název si vesmírný objekt vysloužil svým tvarem a datem přiblížení se k Zemi. Vymysleli ho opět pracovníci NASA, protože den, kdy se asteroid prohnal kolem Země v nejmenší vzdálenosti (necelých 500 tisíc kilometrů), připadl na populární svátek Halloween, tedy 31. října. Svým tvarem navíc připomínal i rekvizitu, která spolu s dýněmi a usekanými prsty nesmí v žádné americké výzdobě na tento svátek chybět – lebka.


Apokalypsa až jindy

Konec světa tedy nenastane, alespoň ne 11. listopadu, kdy se 2015 TB145 opět přiblíží. Na obloze možná zahlédnete jen slabou tečku, protože vzdálenost, která Zemi a asteroid dělí, je příliš velká na to, aby vypadal jako něco víc než jen bod světla.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články