Dcera Tomáše Garrigua Masaryka se věnovala charitě: Alice Masaryková založila Červený kříž a 20 let stála v jeho čele

Alice byla dcerou Tomáše Garrigua Masaryka.
Zdroj: archiv
Alice založila Červený kříž.Tomáš Garrigue Masaryk, dcera Alice a syn JanVzhledem k otcovým zahraničním politickým aktivitám byla jeho dcera vězněna roku 1915 – 1916.

Dcera prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka by měla dostat medaile za zásluhy. Obzvláště ve zdravotnictví. Založila totiž Červený kříž, který vedla neuvěřitelných dvacet let, a na svědomí má i Českou ošetřovatelskou školu. Celý život se věnovala charitativní činnosti.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 04. 05. 2018 11:00

Alice Garrigue Masaryková se narodila 3. května 1879 ve Vídni a byla dcerou Charlotty Garrigue a Tomáše Garrigua Masaryka. Dostalo se jí velmi kvalitního vzdělání. Vystudovala Střední soukromou školu dívčího spolku Minerva a maturitu získala na chlapeckém Akademickém gymnáziu. Posléze jeden rok navštěvovala Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, což bylo v tehdejší době nezvyklé. Medicína nebyla považována za vhodný obor pro ženy. Ve finále ale vystudovala filozofii, sociologii a historii na Karlově univerzitě v Praze. Zkušenosti měla ale i z univerzit v Berlíně, Lipsku a Chicagu.

Tomáš Garrigue Masaryk byl první prezident Československé republiky, a to mezi lety 1918 – 1935. Vzhledem k jeho zahraničním politickým aktivitám byla jeho dcera vězněna v roce 1915 – 1916. Po vzniku Československa byla rok poslankyní Revolučního národního shromáždění Republiky československé. Záslužné bylo její založení Československého červeného kříže, kde byla předsedkyní celých dvacet let.

Věnovala se jak zdravotnické, tak charitativní činnosti. Založila Českou ošetřovatelskou školu, odkud odcházely vzdělané sestry do Všeobecné nemocnice v Praze. V roce 1919 založila první Vyšší sociální školu v Československu, na níž sociální pracovnice získávaly praxi. Velice ji zasáhla smrt matky. Po její smrti začala její spolupráce s Josipem Plečnikem, s ním upravovala Hrad a jeho zahrady a pochopitelně stála po boku svého otce.

Komunistický převrat v roce 1948 ji donutil odejít do emigrace a od roku 1950 žila v USA. Majetek jí byl zabaven a se svojí rodinou komunikovala jen písemně. Zemřela 29. listopadu 1966 v Chicagu. Bylo ji 87 let. Do rodinného hrobu v Lánech byla její urna převezena z USA především z iniciativy Červeného kříže.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články