Dítě nebo zapomenutý pes v horkém autě nemají šanci přežít. Podle statistik dochází k těmto tragédiím rok co rok

Pes ani dítě nemají šanci obrovskou výheň v autě přežít
Zdroj: zdroj: pixabay
Pes ani dítě nemají v autě šanci přežítAuto ani nemusí stát na přímém slunci, aby zabilonezapomínejte své děti a mazlíčky v autěSmrt nastává kvůli přehřátí organismu+ 1 fotka+ 2 fotky

Teplé dny s sebou nepřinášejí pouze dovolené, užívání si sluníčka a koupání, ale také mnohá rizika. Tím největším rizikem je zapomnětlivost rodičů a majitelů psů. Jestliže necháte zvíře nebo dítě v rozpáleném autě, které ani nemusí být na přímém slunci, podepíšete jeho ortel.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 22. 04. 2018 09:52

V rozpáleném autě může během pouhé půlhodiny teplota vystoupat na neuvěřitelných 60 °C a opravdu svému psovi neulevíte, ani když mu otevřete okénko. Pes snáší horko mnohem hůř než zimu, protože se neumí potit. Kolaps může přijít během několika minut.

Smrt nastává v důsledku přehřátí a úpalu

Vzduch v autě se přestane hýbat a začíná divoce žhnout. Malé dítě v tomto prostředí opravdu trpí, protože ještě nemá dostatečně vyvinutou termoregulaci a jeho tělo si neumí s vedrem pořádně poradit. Děti mohou zemřít už po pouhé čtvrthodině. Dítě připoutané v autosedačce trpí mnohem více než dítě, které sedí na volno. Dítě svázané autosedačkou se totiž nemůže hýbat, což mu zpomaluje krevní oběh.

Co cítí dítě a pes v rozpáleném autě?

V první fázi nastupuje dehydratace. Tělo se snaží s horkem vyrovnat, co možná nejvíce se ochlazuje potem (což u psů není možné, protože nemají potní žlázy). Když tělu dojdou tekutiny, sbírá vodu z životně důležitých orgánů.

V prvních fázích začíná být dítěti jednoduše horko. Vrtí se, potí se. Po chvilce začíná mít žízeň, která vede po dvaceti minutách k dehydrataci. Kvůli tomu se mu začíná točit hlava a také ho pobolívá. Bolest hlavy později přejde v nesnesitelné třeštění. Dítě pláče, má žízeň, je mu horko a volá o pomoc.

Ve druhé fází dítě prudce zrudne a hodně se potí. Pot z něj doslova lije. Tělo se snaží ochladit. Když pot dojde a tělo už nemá kde brát vodu, kůže se rozpálí a je suchá. Mohou se objevit i puchýře. Začne zrychleně dýchat a je mu na zvracení. Po pár minutách i zvrací. Ve třetí fázi dostane z horka prudkou horečku a nastupuje zimnice. Už se nepotí, nemá v sobě ani kapku vody. Tělo si bere poslední zbytky vody z orgánů. Veškeré zásoby byly jinak vyčerpány.

Vinou zimnice se začne nekontrolovatelně třást a dostává prudké křeče. Pomalu přestává vnímat a už nemá ani sílu plakat. Postupně utichá a upadá do bezvědomí, ze kterého se již neprobudí, protože umírá. Celý tento proces trvá u malých dětí, které neumí regulovat teplo tak dobře jako dospělí, maximálně hodinu.

První pomoc

Ujistěte se, jestli dítě/pes vnímá a je při smyslech. Jestliže je, buďte s ním v kontaktu, snažte se s ním mluvit, ťukat na okénko a okamžitě zavolejte záchrannou službu a hasiče. Jestliže dítě/pes ztrácí vědomí, je malátné a podobně, na záchranku nečekejte a vyrazte okénko.

Jestliže dítě/pes nereaguje na ťukání a třesení s autem, neváhejte okamžitě vyrazit čímkoliv okénko a vytáhnout je ven.

Poskytněte první pomoc jako při úpalu.

Uložte dítě či psa do chládku.

Dejte jim chlazenou vodu.

Postupně snižujte teplotu studenými zábaly nebo vlažnou sprchou od končetin přes trup k hlavě, aby se krev měla čas stáhnout a chladit vnitřní orgány (pozor na opačný extrém – podchlazení!).

Nenuťte je do žádného pohybu, nechte je odpočívat.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články