Dnes, 8. května se narodil slavný Lex Barker. Skvělý představitel Old Shatterhanda a Tarzana

V Evropě byl hvězdou. V rodných USA neprorazil.
Zdroj: fdb.cz

Kdyby Lex ještě žil, oslavil by dnes 99. narozeniny. Postava zkušeného zálesáka a pokrevního bratra Vinnetoua z románů Karla Maye mu měla pomoci dobýt Hollywood. Místo toho dobyl Evropu. Neskolil ho indiánský šíp ani nepřátelský kmen, nýbrž infarkt, kterému v pouhých 54 letech podlehl. Jaký byl život tohoto idolu všech žen?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 08. 05. 2018 12:46

Rodina ho v herectví nepodporovala

Už od dětství snil o herecké kariéře. Bohužel ve své rodině pochopení nenašel. Neustále mu byla tato kariéra vymlouvána. Když později přišel za rodiči s tím, že to jako herec opravdu myslí vážně, otec ho vydědil. Barkerovi byli velice zámožní a bohatí a kvůli synově lásce k divadlu mu nepřenechali ani halíř. Musel se tedy začít živit sám a začít úplně od nuly. Byl to pro něj obrovský šok. Narodil se do zlaté klícky, kde si mohl dovolit cokoliv, a najednou neměl peníze ani na kus chleba.

Těžké začátky

Mohl zdědit miliony dolarů a nikdy nepracovat, ale raději si vybral cestu a život obyčejných lidí. Živil se, jak se dalo. Dělal kulisáka nebo osvětlovače. Dálkově studoval na té nejlevnější škole, která se našla, a nakonec odešel do armády. Vypukla druhá světová válka a Amerika byla do ní vtažena útokem na Pearl Harbor. Za války působil v Sicílii, kde byl těžce zraněn na hlavě. Podrobil se tedy operaci. Kvůli tomuto zranění do smrti trpěl silnými bolestmi hlavy a migrénami.

Tarzan

Když skončila válka, zamířil rovnou do Hollywoodu. Tam opravdu hrál, ale nevýrazné role, samé štěky. Za čas se na něj usmálo štěstí a získal velkou roli Tarzana ve stejnojmenném filmu. Role mu velice sedla. Lex byl urostlý a svalnatý, a to bylo pro tuto roli žádoucí. Filmů s Tarzanem natočil hned několik. Po čtyřech letech to ale vzdal. Bál se, že bude v této roli navždy zaškatulkován.

Prapodivný německý western

Když seknul s rolí Tarzana, neměl opět práci. Jeho třetí manželství se také rozpadalo a on najednou nevěděl, co se sebou. Začal tedy pít a závislosti na alkoholu se už nikdy nezbavil. Na večírku v Římě potkal německého producenta, který se v něm zhlédl. Řekl mu, že má pro něj dokonalou roli, ale že musí v Evropě zůstat. Nabídka, kterou Lex dostal, ho lehce šokovala. Němci budou točit film odehrávající se v USA. Vznikat bude v Jugoslávii a hlavní postava, kterou je indián, má být Francouz. Rodilému Američanovi to muselo přijít jako největší vtip v životě. Nejdříve se celému nápadu vysmál, ale později musel své rozhodnutí přehodnotit. Peníze docházely a on stále neměl žádnou práci. Tak tedy kývnul.

Old Shatterhand

Prvním filmem, kde ztvárnil slavného Old Shatterhanda, se jmenoval Poklad na Stříbrném jezeře.  Měl obrovský úspěch a dodnes je v Německu filmem s historicky nejvyšší návštěvností, netrumfly ho ani pozdější americké trháky typu Titaniku. Z Barkera se stal boháč. Pořídil si jachtu a vilu ve Španělsku. V roce 1966 byl v Německu vyhlášen nejpopulárnějším zahraničním hercem.

Osobní život v troskách a (ne)přítel alkohol

Alkoholu se vzdát nedokázal a celkem byl 5x ženatý. Žádný jeho vztah nevydržel. Jednou se stal i vdovcem. Jeho žena zemřela na leukémii. Chtěl se dokonce oženit i pošesté. To už ale nestihl. V New Yorku na ulici plné lidí ho přepadl zničehonic infarkt, kterému podlehl. Když zemřel, nikdo nevěděl, že na chodníku leží slavný Old Shatterhand. V Americe byl neznámým a druhořadým hercem. V Evropě hvězdou...

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články