Dramatický osud Milady Horákové ožije na plátnech kin, přinášíme první ukázku

Proces s Miladou Horákovou jde do kin.
Zdroj: Commons.wikimedia.org

Jedna z nejčernějších kapitol československé historie, vykonstruované politické procesy 50. let dokonané justiční vraždou jediné ženy. Milada Horáková se díky své neústupnosti a potřebě hájit pravdu navzdory všemu a všem stala symbolem odporu proti komunistické totalitě a zvůli. Nyní si její příběh, který otřásl celým světem, můžeme díky celovečernímu filmu znovu připomenout. Do kin vstoupí 2. listopadu.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 23. 08. 2017 11:51

Je až neuvěřitelné, že tak čítankový příklad zlovůle a síly lidského ducha se dočkal zfilmování až po téměř sedmdesáti letech. Český režisér a scénárista David Mrnka, žijící dlouhodobě v Hollywoodu, připravoval film Milada deset let a spolupracoval na něm nejen s historiky, ale i jedinou dcerou Horákových Janou Kánskou. Právě ona zpřístupnila tvůrcům filmu dosud nezveřejněné materiály – osobní dopisy, rodinné fotografie a paměti svého otce.

Ač scénář filmu není založen na popisu tehdejší politické situace v Československu, na základě skutečných událostí a bez zbytečného patosu ilustruje osobní příběh ženy na pozadí historických událostí, který je třeba staré, současné i budoucí generaci připomínat a brát si z něj ponaučení.

Miladu Horákovou, ženu, která se stala symbolem odvážného boje za svobodu, ztvárnila izraelská hvězda se slovenskými kořeny Ayelet Zurer, jejího manžela Bohuslava si zahrál známý americký herec Robert Gant. Další role v mezinárodním projektu pak ztvárnili především čeští a slovenští herci jako jsou Aňa Geislerová, Vica Kerekes, Ivana Chýlková, Vladimír Javorský, Alena Mihulová, Marián Mitaš, Tatjana Medvecká či Hana Vagnerová.

V menší roli se objeví i Jan Přeučil, jehož otec byl souzen ve stejném procesu jako Milada Horáková. Štáb tvořila špička české kinematografie - kameramanem filmu Milada je Martin Štrba, architektem Milan Býček, kostýmní výtvarnicí Simona Rybáková, autorem hudby Aleš Březina.

O velikosti a závažnosti tématu i jistých kvalitách filmu svědčí fakt, že se na jeho financování podílela globální videotéka Netflix, z jejíž produkce pochází řada oceňovaných filmů a seriálů a která zakoupila práva na streamování filmu Milada po celém světě a zařadí jej do své programové nabídky. Distributorem je společnost Bohemia Motion Pictures.

Další podrobnosti k filmu jsou k dispozici na: https://www.facebook.com/miladafilm a www.bohemiamp.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články