Drobný muž s velkou vášní: žokej Josef Váňa nás udivuje již 66 let

Josef Váňa je velký sympaťák.
Zdroj: facebook
Josef Váňa a jeho velká láska.Žokej musí mít pořádnou fyzičku. I v šedesáti.Jako žokeje už Josefa Váňu neuvidíte, svou kariéru ukončil v roce 2014.Vítězství (kterých zažil Váňa nepočítaně) se musí řádně zapít.+ 3 fotky+ 4 fotky

Dostihový jezdec, chovatel a trenér, koňař srdcem i duší, jméno, které si nejde s Velkou pardubickou nespojit. Vzbuzuje úctu, respekt a údiv. Nelze neposmeknout pomyslným kloboukem, když si na prstech spočítáme, kolika úspěchů tento muž dosáhl.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 18. 10. 2018 09:35

Narodil se 20. října 1952 ve Slopné, okres Zlín. Už jako mladý se pohyboval kolem koní, a to jako chovatel a ošetřovatel v Tlumačově. Svůj první dostih jel v roce 1979, na klisně Kalině si dojel pro své první vítězství. Poprvé se zúčastnil Velké pardubické v roce 1985 a dojel druhý. Vytoužené vítězství získal s legendárním Železníkem o dva roky později. Ten mu doběhl pro první místo ještě třikrát – v roce 1988, 1989 a pak ještě 1991, navzdory pádu na Poplerově skoku. Své páté vítězství si Váňa připsal v sedle Vronského roku 1997 a jako vítěz odcházel ještě třikrát díky koni jménem Tiumen. Poslední trofej získal před sedmi lety. Celkově se tedy radoval osmkrát.

Ačkoli, jak sám říká, v jeho těle snad není jediná kost, kterou by si nikdy nezlomil, Josef Váňa má velice tuhý kořínek a oplývá životním optimismem, který je takřka nezdolný. Mnohokrát spadl i během dostihu, ale pokaždé se pak vrátil na koňský hřbet.

Jako žokeje už Josefa Váňu neuvidíte, svou kariéru ukončil v roce 2014. Trénuje ovšem nadále, a jeho svěřence můžete sledovat i právě na oné Velké pardubické, každoroční události, která se letos jela minulou neděli.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články