Edgar Allan Poe: Muž s vlasy jako Havran, který svými díly stále udivuje celý svět, zemřel před 169 lety

„Ze všeho, co jsem četl, nabývám přesvědčení, že Spojené státy byly pro Poea jediné velké vězení a jeho vnitřní, duchovní svět básníka nebo i pijáka byl jediným vytrvalým úsilím uniknout vlivu této odporné atmosféry.“ - Charles Baudelaire
Zdroj: wikipedia, unsplash
Jeho příběhy jsou kombinací smutku, melancholie a tragické ironie.Často také s tématem vraždy.Za svůj život napsal velké množství povídek a esejů.K nejznámějším z nich patří Havran.+ 3 fotky+ 4 fotky

Mnohokrát je označován za zakladatele detektivek a novel, proslavil se svými fantastickými a mystickými příběhy. Poe v jedné ze svých esejí doložil, že jeho poezie, ač s působivou obrazností, hudebností a melodičností, vznikla na základě racionálního principu: přesné dávky smutku, melancholie a tragické ironie.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 10. 2018 10:15

Edgar Allan Poe se narodil 19. ledna 1809 v americkém městě Boston ve státě Massachusetts, jeho rodiče byli kočovní herci a on sám měl dva další sourozence. Jeho otec byl alkoholik a opustil rodinu, když byl malému Edgarovi zhruba jeden rok, a jeho matka zemřela o rok později na tuberkulózu. V sirotčinci v Richmondu se Poea ujala rodina Allanů, odkud pochází jeho prostřední jméno. Žili určitou dobu i v Liverpoolu a tajemnost Anglie inspirovala tohoto spisovatele celý jeho život.

Ač vysoce inteligentní a zdvořilý, Poe uměl být také velice prudký a divoký a už jako mladý měl problémy s disciplínou, alkoholem a hráčskými dluhy. Alkohol a drogy dostávaly Poea do deprese a tyto intenzivní stavy jej stály pozici šéfredaktora v periodiku Southern Literary Messenger. V roce 1845, kdy uveřejnil Havrana, zažil krátké období slávy, ale poté sklouzl zpět do deprese a bídy.

Vzal si za ženu svou třináctiletou sestřenici v roce 1836, ta ovšem zesnula o jedenáct let později. Poe za svého života ztratil všechny ženy, které miloval, a odmítal pomoc všech lidí, kteří mu ji nabízeli.

Dne 3. října 1849 byl nalezen opilý na chodníku avšak navzdory okamžité hospitalizaci o 4 dny později svůj boj prohrál. Zemřel v kómatu na krvácení do mozku.


Nejznámější Poeovy povídky jsou: Vraždy v ulici Morgue, Zánik domu Usherů, Jáma a kyvadlo, Vrah jsi ty!, Smrtihlav, Černý kocour.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články