Ekologický rádce: Jak můžete i vy pomoci životnímu prostředí?

Přírody je nutné si vážit.
Zdroj: unsplash.com
Plastové pytlíky a sáčky si totiž mnoho mořských živočichů plete s planktonem, a tak se jimi postupně udáví.Plastový odpad je všude. Doslova.Vyměňte klasický sprchový gel za mýdlo.Na nákup si noste svou tašku.+ 2 fotky+ 3 fotky

Evropská unie zakázala používání jednorázových plastů. Za igelitky v obchodě si musíte připlatit. Jste i vy s novým rokem odhodlaní pomoci planetě si ulevit tím, že ji nebudete tolik zatěžovat „svými problémy“? Máme pro vás pár tipů, jak na to.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 31. 01. 2019 09:23

Skoncujte s PET lahvemi

Ty se u nás (prozatím) nedají recyklovat, a tudíž jich na skládkách končí celých 26 %. Vytřídí se jich totiž zhruba jen procent 70 a k recyklaci jich doputuje pouhá půlka. Plast je past, a to nejen pro zemi, ale i pro vás. Rakouští vědci totiž nedávno objevili v lidské stolici mikročástice plastu, které se nejvíce používají v potravinářském a textilním průmyslu.


Myjte se mýdlem

Plasty omezíte také tím, že vyměníte klasické sprchové gely za kostku mýdla. Ty navíc kolikrát bývají i mnohem zdravější pro vás samotné.




Mějte svou tašku

Nejen že ušetříte svou peněženku, ale snížíte i vámi vyprodukovaný odpad. Plastové pytlíky a sáčky si totiž mnoho mořských živočichů plete s planktonem, a tak se jimi postupně udáví. Spousta odpadu bohužel končí v oceánech, kde pak otráví vše, co jim přijde do cesty.

Spotřebu pytlíků omezíte také tím, že si do nich nebudete v supermarketu balit ovoce a zeleninu. Máte možnost si pořídit pytlíky znovu použitelné a nebo na to jít úplně nejjednodušeji – nebalit je vůbec. Koupená jablka stejně před jídlem doma umyjete.


Kafe pijte ze svého

Některé kavárny se již řídí zahraničním trendem – tedy začínají zavádět vratné kelímky. Na spoustě místech nemají problém ani s tím vám udělat kávu do vašeho osobního hrnečku.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články