Ella Nollová: Velká herečka malých rolí, která zazářila po boku Vlasty Buriana

Ella Nollová zazářila v mnoha filmech po boku slavných herců. Velké role se nikdy nedočkala.
Zdroj: csfd.cz
Ella Nollová s Jindřichem Plachtou ve filmu Prstýnek (1945).Ella Nollová a Karel Höger. Čtrnáctý u stolu (1943)Ella Nollová a Václav Trégl. Jedenácté přikázání (1935)Ella Nollová s Jiřinou Steimarovou a Karlem Lamačem. Dobrý tramp Bernášek (1933)+ 1 fotka

Oblíbená česká herečka Ella Nollová se původně filmu věnovat nechtěla, její celoživotní láskou bylo divadlo. Ale na naléhání Vlasty Buriana začala účinkovat v jeho filmech a stala se slavnou herečkou malých rolí. V jakých filmech zazářila?

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 07. 07. 2018 15:33

Narodila se 7. 7. 1889 jako Alžběta Anna Jeníková. Divadlo milovala už od dětství, a proto nebylo žádným překvapením, když ihned po ukončení studií začala vystupovat v divadle v Plzni, později přešla do Švandova divadla v Praze.

Osudovým se jí stalo seznámení s Karlem Nollem. S mužem svých snů se vzali roku 1911 a společně začali účinkovat v Divadle Vlasty Buriana. Tak začala i její filmová kariéra. Prvně se objevila ve filmu Dobrý voják Švejk (1926) a Vlasta Burian ji začal stále více obsazovat do svých filmů a sláva do té doby neznámé herečky začala stoupat.

Diváka prvně zaujala ve filmu Anton Špelec, ostrostřelec, v roli tety Josefíny, když po záhadné smrti Tondy Špelce si odnáší krásné hodiny. Ale je odhalena a vykázána. Její role byly jako přes kopírák. Sousedky, hospodyně, služebné nebo bytné, později role maminek.

Můžeme ji vídat třeba ve filmech Eva tropí hlouposti (1939), Cesta do hlubin študákovy duše (1939), Hotel Modrá hvězda (1941).

 

Nezapomenutelná je její role Mráčkové ve filmu Vzbouření na vsi, kde hraje manželku nepraktickému muži, Františku Filipovskému, kterého nejednou lískne bičem.

V parodii o šlechetnosti, v Pytlákově schovance (1949), si zahrála roličku Bětušky Hadrbolcové. Bohužel film byl natočen ve špatnou dobu. Nedočkal se pochopení a navíc pobouřil tehdejší mocipány. Ono komu by se líbilo, když se ve filmu zpívá "Nebudem pracovat, budem se jen milovat"?

V roce 1950 hraje manželku Jaroslavu Marvanovi ve filmu Bylo to v máji. Rok nato uzavírá filmovou kariéru filmem Cesta ke štěstí a krátce nato odchází do penze. Dvacet dní po svých sedmdesátých narozeninách v roce 1959 umírá v Praze.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články