Falšování kolků: Seznamte se s největším padělatelem v našich dějinách

Padělat kolky bylo neuvěřitelně náročné a vy si to můžete vyzkoušet na vlastní kůži
Zdroj: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy
Podívejte se na historii kolkůPadělat kolky bylo neuvěřitelně náročné a vy si to můžete vyzkoušet na vlastní kůžiNěkteré kolky jsou nevyčíslitelné hodnotyKolky na bankovkám stojí za vaši pozornost+ 1 fotka+ 2 fotky

Výstava s názvem „Československý kolek – milovník nejen rumu a tabáku“, je zaměřena na malý papírek s velkým významem - kolek, který nás doprovází celým životem. Setkáme se s ním již při narození, během studií, úzce souvisí také s naším bydlením a dalšími aktivitami.

Petra Járková
Petra Járková 19. 10. 2018 12:00

Organizátoři výstavy v roztockém muzeu se také zaměřili na výrobu kolku a jeho padělání. V této souvislosti se můžete seznámit s největším padělatelem, který na našem území působil a o kterém byla natočena rozhlasová hra.

Stejně jako známky jsou také kolky dokladem doby, ve které byly vytvořeny. Jejich tvorbou se zabývali známý umělci, např. prof. Jaroslav Benda, byly vyhlašovány veřejné soutěže a oslovovány umělecké školy.

Výstava dále představí poutavým způsobem kolkování bankovek, cenných papírů, ale také kalendářů, hracích karet, rádiové koncese a další zajímavá témata, která by vás pravděpodobně ani nenapadla. Stejně jako známky jsou také kolky dokladem doby, ve které byly vytvořeny. Jejich tvorbou se zabývali známí umělci, byly vyhlašovány veřejné soutěže a oslovovány umělecké školy.

Můžete zde také spatřit mistrně zpracované zlaté a stříbrné mince například na téma „Osudové osmičky“ nebo „Výroční dukátová řada“.

V prostorách výstavy je instalovaná dobová padělatelská dílna, která dokumentuje precizní práci nejen tiskaře kolku, ale především práci padělatele. Tvorbu kolku a jeho vlastní návrh si dokonce budete moci vyzkoušet i vy.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články