Filmový fenomén jménem Star Wars: Deset věcí, které jste o Hvězdných válkách nevěděli

Velkolepou premiéru Star Wars si můžete užít i vy
Zdroj: Star Wars
Velkolepou premiéru Star Wars si můžete užít i vyKdo by neznal tento filmový fenoménDartha Vader je legendaKoho vám připomíná Mr. Yoda?+ 1 fotka+ 2 fotky

Jen těžko bychom hledali větší filmový fenomén než Star Wars. Příběhy střetu mezi řády Jedi a Sith doslova obletěly svět a našlo by se málo filmových fanoušků, kteří alespoň jeden z filmů Hvězdných válek neviděli.

Redaktor
Redaktor 18. 09. 2018 09:34

Fanouškům v České republice se naskytne jedinečná možnost vidět film Star Wars v unikátních podmínkách. V termínu 15. října se totiž v pražské O2 aréně uskuteční zřejmě jedna z nejzásadnějších událostí spojená se Star Wars v dějinách naší země.

Na obrovském plátně bude totiž uveden film Star Wars Nová Naděje doprovázený živou hudbou Johna Williamse v podání kompletního symfonického orchestru. Vstupenky jsou již v prodeji v síti Ticketportal.

My vám přinášíme deset zajímavostí a kuriozit, které doprovázely vznik ságy, jež změnila filmovou historii.

1. Během vzniku prvního filmu celé série Star Wars, tedy filmu Nová Naděje, v roce 1977 nebyl film považován za filmový trhák a nikdo mu neprorokoval velký úspěch. Distributorská společnost filmu musela dokonce přesvědčovat americká kina, aby film promítala. Po prvním uvedení se ale vše obrátilo...

2. Populární robot R2-D2 měl mluvit anglicky. Tvůrci od toho ale později upustili a vymysleli speciální robotickou řeč, která vstoupila do historie. Anglicky mluvícího robota měl hrát herec Kenny Baker. Prozradil, že na něj během natáčení štáb několikrát zapomněl a nechal jej v kostýmu robota zavřeného během celé obědové pauzy.

3. Ještě jedna perlička z prvního dílu a otázka pro všímavého diváka. Co je zvláštního na Stormtrooperech? Drtivá většina z nich jsou leváci. Svou zbraň totiž drží v levé ruce. Vysvětlení je jednoduché. Design celé zbraně byl vytvořen tak, že se v pravé ruce držet nedal.

4. Připomíná vám někoho mistr Yoda? Jeho tvář byla prý inspirována jedním z nejznámějších vědců historie lidstva Albertem Einsteinem.

5. Slavného záporáka Darth Vadera namluvil herec James Earl Jones. Ten však v prvních filmech nestál o to být uvedený v titulcích. Jeho „výmluvou“ byla skutečnost, že v prvním díle Nová naděje byl Darth Vader na scéně pouze 12 minut, a tak neodvedl mnoho práce. Později toto tvrzení opravil s tím, že jako mladý herec nechtěl být spojován pouze s jednou rolí.

6. Všichni znají mimozemšťana Hejkala. Producenti filmu ale nebyli původně nadšení z toho, že je postava moc „nahá“. Proto se uvažovalo o tom, že bude nosit kraťasy. Ještěže to bylo zamítnuto.

7. V roce 1980 vznikl film Star Wars: Imperium vrací úder. Během průletů galaxiemi si může fanoušek všimnout padajících asteroidů, kterým se posádka vyhýbá. Během natáčení byly jako asteroidy použity brambory.

8. Ve filmu Skrytá Hrozba z roku 1999 měl původně hrát také legendární rapper 2Pac Shakur. Byl velkým fandou Hvězdných válek. Dokonce byla již dohodnuta čtená zkouška. Americký hip hopový guru ale zemřel v roce 1996, a tak k jeho účinkování ve filmu nedošlo.

9. Ve filmu Klony útočí si zahrály tři Lucasovy děti. Dcera Katie ztvárnila mimozemšťanku rasy Twilek v barové scéně, její sestra Amanda se mihne na pozadí při dialogu Anakina a Obi-Wana a Lucasův syn Jett si zahrál Jediho, kterého mohli diváci vidět v archivech Jediů.

10. V epizodě Klony útočí si jednu z hlavních rolí zahrál slavný herec Samuel L. Jackson. Během natáčení žertoval o barvě svého světelného meče a prosil George Lucase o to, aby ve finálním střihu měl jeho meč fialovou barvu. Lucas mu jeho přání splnil.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články