Firemní móda: Žádné strohé linie ani nudné kostýmky

I velké firmy zmírňují svá pravidla ohledně dress code.
Zdroj: Pixabay
Stylové hodinky, blejzr a kvalitní džíny jsou ideálním podzimním outfitem pro muže do zaměstnání.I toto je vhodný pracovní outfit. Budete v něm dobře vypadat, ale i cítit se dobře.I velké firmy zmírňují svá pravidla ohledně dress code.Sukně ke kolenům a halenka přírodních barev jsou skvělou volbou.+ 1 fotka

Když se řekne business móda, každý si představí kostýmky a sešněrovaná pravidla oblékání velkých firem. Ale nastal čas, kdy i bankéřky zahazují jehly. I velké společnosti totiž mění pravidla pro oblékání a jejich dress code už není tak přísný, jako býval. Za změnou mimo jiné stojí mladí zaměstnanci a uchazeči, kteří se oblékají mnohem uvolněněji.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 22. 10. 2018 12:49

Obchodů s kvalitním oděním pro ženy je u nás jako šafránu, obchodnice preferují konfekci před na míru ušitými kostýmky a košilemi a často je těžké najít kompromis mezi teen módou a stylem stará mladá. Ženy to mají s oblékáním v byznysu možná těžší než muži, ale i u nich už se blýská na lepší časy. Pravidla oblékání jsou totiž o dost benevolentnější než dříve.

Zvolnění dress codu vítá téměř polovina našich zaměstnanců. V praxi to znamená, že ženy už nemusí nosit za všech okolností punčochové kalhoty a mohou si dovolit odvážnější sukně nebo šaty. I samotní klienti bank upřednostňují u bankéřů ležérní styl. Téměř 3/4 návštěvníků banky by dokonce tolerovalo džíny. Přesto by se mělo dodržovat několik pravidel, zejména decentnost a přiměřenost, bez zbytečných výstřelků. Například klientky označují velké výstřihy a příliš krátké sukně za vulgární,“ říká Kateřina Pavlíková, která má v Československé obchodní bance na starosti dress code.

Podobně to vnímá i stylistka ZOOT Gabriela Koutská. Ta pomáhá bance vytvářet business casual outfity, kterými se mohou zaměstnanci nechat inspirovat. “Představte si situaci, kdy jako klient spěcháte do banky před odjezdem na chatu. Na sobě máte tepláky a mikinu a přivítá vás bankéř v obleku s dokonale uvázanou kravatou. Jak se budete cítit? Je evidentní, že pro obě strany bude mnohem příjemnější a přirozenější, když si budou oblečením blíže a podle toho bude také jednání probíhat. I business casual dress code ovšem vyžaduje dodržování určitých pravidel. Mimo jsou například vyšisované nebo děravé džíny, jakékoli extravagantní nebo sportovně laděné kousky, velké vzory, u žen extrémně krátké sukně, hluboké výstřihy nebo přebytek bižuterie. U mužů je ideální button down košile se sakem a chinos kalhotami, u žen sukně v délce ke kolenům, kalhoty, tričko z kvalitního materiálu, halenka nebo vlněný svetr. Vše v decentním stylu i barvách,” říká stylistka.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články