Gabriela Vránová alias Anička Čiháková z Chalupářů: Jaká byla její životní láska a komu propůjčila svůj hlas?

Dcera básníka milovala poezii, verše ji provázely celý jejím životem a ke sklonku svého života natočila dokument Království poezie.
Zdroj: csfd.cz
V seriálu Chalupáři s Jiřím Schmitzerem, Jiřím Sovákem a Josefem Kemrem.Zazářila i v roli učitelky v My všichni školou povinní s Milanem Šimáčkem.V Hříchy pro diváku detektivek spolu s Markem Roncem, Jiřinou Jiráskovou, Simonou Vrbickou a Josefem Vinklářem.V pohádce zakletá třináctka si zahrála mimo jiné i s Hanou Maciuchovou.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nezapomenutelná česká herečka a divadelní pedagožka Gabriela Vránová by dnes oslavila krásné 79. narozeniny. Její tvář byla známá nejen ze seriálu Chalupáři, kde hrála coby Anička Čiháková po boku Vladimíra Menšíka, ale i z pohádky Zakletá třináctka nebo My všichni školou povinní. Dcera básníka milovala poezii, verše ji provázely celým jejím životem a ke sklonku svého života natočila dokument Království poezie.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 27. 07. 2018 14:12

Gabriela Vránová se narodila v Novém Mestě nad Váhom v učitelské rodině a dětství prožila v Brně. Vystudovala JAMU v Brně, dvě sezony účinkovala na ostravské scéně a přes půl století byla členkou pražského Divadla na Vinohradech. Jeviště zažilo její Noru či Maryšu. Oblíbená byla i před kamerou. Od počátku 60. let se prosadila v dobových detektivkách Nahá pastýřka a Poklad byzantského kupce. Svým křehkým půvabem upoutala v seriálech Sňatky z rozumu nebo F. L. Věk, do paměti se zapsala coby Anička Čiháková v seriálu Chalupáři nebo učitelka v My všichni školou povinní.

Kromě herectví měla ještě další úžasný talent. Vránová se svým přednesem zapsala do hereckých letopisů. Od samých počátků pracovala pro rozhlas či Supraphon, recitovala verše a četla příběhy na pokračování. Za herecký rozhlasový výkon si vysloužila cenu Prix Bohemia a za umělecký přednes Křišťálovou růži.

V neposlední řadě získala Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Svůj hlas propůjčila takovým světovým hvězdám jako Marilyn Monroe, Catherine Deneuveová či Elizabeth Taylorová. Léta učila na Pražské konzervatoři, kde k jejím žákům patřili Vladimír Dlouhý i Zlata Adamovská.

Její životní láskou však vždy byla poezie. Podle ní poezie „nejsou jen básničky, nýbrž způsob vnímání světa“.

Zemřela 16. června 2018. Poslední rozloučení se uskutečnilo 22. června 2018 v Divadle na Vinohradech. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články